IGZ: nog meer vrouwen met omstreden borstimplantaten naar arts

Twee PIP-implantaten nadat ze verwijderd zijn, de rechtse is gaan lekken. Foto AP / Ariana Cubillos

De controverse rond de borstimplantaten van het in opspraak gekomen merk PIP is opnieuw groter geworden. Het aantal Nederlandse vrouwen dat gezondheidsrisico loopt door die Franse implantaten is vermoedelijk veel groter dan gedacht. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) roept een nieuwe groep van honderden Nederlandse vrouwen op zich te melden bij hun arts.

Tot nu toe werden alleen vrouwen die na 2001 implantaten van PIP hadden laten plaatsen gewaarschuwd. De IGZ raad hen aan deze te laten verwijderen. De zaak rond de PIP-implantaten kwam aan het rollen toen de Franse regering in december aan de bel trok. Niet veel later meldden Franse gezondheidsautoriteiten twintig kankergevallen bij vrouwen die borstimplantaten hebben van het bedrijf Poly Implants Prothèses (PIP).

Door een onderzoek van het televisieprogramma Zembla raadt de inspectie nu ook vrouwen die de implantaten tussen 1997 en 2001 hebben gekregen aan zich te laten controleren, zegt een woordvoerder van de IGZ vanochtend op Radio 1.

Topman PIP gearresteerd

Zembla ontdekte dat PIP al sinds 1997 met gevaarlijke implantaten werkt. Volgens de inspectie zijn er in Nederland ongeveer 2700 PIP-implantaten verkocht. Oud-werknemers van de Nederlandse importeur van PIP zeggen in Zembla echter dat dit er zeker vijfduizend zijn. Het programma wordt vrijdag uitgezonden.

De topman van Poly Implants Prothèses, Jean-Claude Mas, mocht zich kort na de ontstane commotie verheugen op de interesse van Interpol. Binnen een maand werd hij gearresteerd.