Gouden Hallo voor nieuwe baas D.E.

De nieuwe baas van Douwe Egberts, Michiel Herkemij, krijgt bij zijn aantreden direct 600.000 euro contant uitgekeerd en ontvangt daarnaast een aandelenpakket ter waarde van een half miljoen euro. Dat blijkt uit documenten die het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern Sara Lee bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC heeft gedeponeerd.

Het moederconcern wil Douwe Egberts later dit jaar onder de naam D.E. Master Blenders 1753 naar de Amsterdamse beurs brengen. Douwe Egberts is onder meer bekend van merken als Senseo en Pickwick.

Het tekengeld voor de nieuwe topman, in vaktermen een Golden Hello geheten, moet Herkemij compenseren voor het vervallen van regelingen en het missen van voordelen die hij bij zijn vroegere werkgever Heineken had opgebouwd. Herkemij was CEO van Cuauhtémoc Moctezuma, een Mexicaanse bierbrouwer die in 2010 door Heineken werd overgenomen.

Als topman van Douwe Egberts gaat Herkemij jaarlijks een bedrag van 900.000 euro verdienen en kan hij een bonus van nog eens negen ton incasseren als bepaalde doelstellingen gehaald worden. Ook krijgt hij elke maand 15.000 euro voor zijn pensioen en ontvangt hij elk jaar een pakket aandelen ter waarde van 1,5 miljoen euro. Na een periode van drie jaar mag hij die aandelen verzilveren, maar voor niet meer dan 2,75 miljoen euro per jaar. Als het aandeel Douwe Egberts goed presteert en Herkemij zijn doelen haalt verdient de topman in totaal zo’n 4,7 miljoen euro bruto per jaar.

Sara Lee wil dan nog wel een verzoek neerleggen bij de Belastingdienst om Herkemij als expat te behandelen. Dat kan een fors fiscaal voordeel opleveren voor de nieuwe topman, aangezien in dat geval 30 procent van zijn inkomen en bonus sowieso niet belast zullen worden.