Europees Parlement stemt over resolutie PVV-meldpunt

Het Europees Parlement stond gisteren, alvorens te debatteren over het PVV-meldpunt, stil bij het busongeluk in Zwitserland. Foto AFP/ Frederick Florin

Wordt het veelbesproken PVV-meldpunt voor overlast van Midden- en Oost-Europeanen vandaag door het hele Europees Parlement veroordeeld? Dat is de vraag die vanmiddag wordt beantwoord als wordt gestemd over een resolutie die zich richt op Nederland alleen, en dat is vrij uniek.

Alle grote partijen in Straatsburg, waaronder ook de fracties waarin CDA en VVD zijn vertegenwoordigd, stelden de resolutie op. De algehele verwachting is dat deze met een duidelijke meerderheid van de stemmen wordt aangenomen. De vraag is wat premier Rutte dan doet.

De leider van Nederland wilde tot nog toe weinig weten van kritiek op het meldpunt, waarover buiten Nederland zoveel commotie is ontstaan. Rutte vindt dat het een partijaangelegenheid is, en niet die van de Nederlandse overheid. Bij een veroordeling vanmiddag hoeft hij dan ook niet te reageren.

CDA en VVD bieden geen steun

Gisteren werd in het europees Parlement gedebatteerd over de kwestie en tot ongenoegen van de PVV vond het geen steun bij CDA en VVD. De fractieleider van de Europese christen-democraten, waar het CDA bij hoort, had het meldpunt “racistisch en gewelddadig” genoemd.

VVD-Europarlementariër Hans van Baalen noemde het internetmeldpunt een “k-u-t-website”. Helemaal alleen waren de vier PVV-Europarlementariërs ook weer niet geweest in het debat. “Mark Rutte werd samen met ons flink aangevallen”, zeiden ze na afloop.