Europarlement veroordeelt zoals verwacht PVV-meldpunt

Het Europees Parlement heeft zich vanmiddag zoals verwacht uitgesproken tegen het PVV-meldpunt voor klachten over Oost-Europeanen. Een meerderheid stemde voor een resolutie die Rutte vraagt afstand te nemen van het meldpunt.

Daarnaast zou de regering volgens het Europees Parlement moeten nagaan of de PVV discrimineert en aanzet tot haat. De Nederlandse regering wordt opgeroepen “niet blind te zijn voor beleid van de PVV dat in strijd is met fundamentele Europese waarden”. Het parlement roept de Europese Commissie op ‘alles in het werk stellen’ om een eind te maken aan de website.

Guy Verhofstadt, politiek leider van de Europese liberalen waar ook Ruttes VVD bij aangesloten is, noemde de website van de PVV volgens het Financieele Dagblad ‘xenofoob en racistisch’.

Rutte kreeg gisteren al stevige kritiek tijdens debat

Tijdens een debat in het parlement kreeg Rutte gisteren al stevige kritiek te verduren. Rutte was daarbij zelf niet aanwezig. Hij heeft tot nu toe geweigerd afstand te nemen van het meldpunt, aangezien het een initiatief is van een politieke partij en geen regeringsaangelegenheid.

De fractieleider van de Europese christen-democraten, waar het CDA bij hoort, noemde het meldpunt tijdens dat debat “racistisch en gewelddadig”. VVD-Europarlementariër Hans van Baalen noemde het internetmeldpunt een “k-u-t-website”. Helemaal alleen waren de vier PVV-Europarlementariërs ook weer niet geweest in het debat. “Mark Rutte werd samen met ons flink aangevallen”, zeiden ze na afloop.