Espresso met Greg Smith

Greg Smith werkte twaalf jaar voor Goldman Sachs, maar nam woensdag ontslag als executive director. Hij schreef een openbare ontslagbrief die werd gepubliceerd in The New York Times. ‘De bank is vergiftigd,’ zegt Smith.

Beeld: Goldman Sachs

Vroeger

Greg Smith werkte twaalf jaar voor Goldman Sachs, maar nam woensdag ontslag als executive director. Hij schreef een openbare ontslagbrief die werd gepubliceerd in The New York Times. ‘De bank is vergiftigd,’ zegt Smith bij een espresso. ‘Vroeger waren we trots op ons bedrijf en geloofden we in onze organisatie.’ En nu? ‘Nu gaat het alleen nog maar om geld.’ De voormalig directeur begint te snotteren. ‘Hebzucht,’ huilt hij, ‘inhaligheid, graaien.’ Maar dit gaat toch al jaren zo? Smith droogt zijn tranen. ‘143 jaar geleden ging het heel anders,’ zegt hij. ‘Toen was teamwork nog belangrijk, en integriteit, nederigheid.’ Maar toen waren er nog geen hedgefondsen. ‘Nee, die waren er niet!’ roept Smith uit. ‘De wereld was mooi, bankiers waren lieve mensen, hun schoenen glommen, hun adem rook naar bloemetjes.’ Vindt hij dat hij zelf heeft meegewerkt aan de graaicultuur? ‘Een klein beetje,’ antwoordt de voormalig directeur. ‘Maar ik vond het niet leuk.’ Wat vond hij niet leuk? ‘Klanten oplichten, financiële producten adviseren die waardeloos zijn, miljoenen verdienen.’ Waarom heeft hij niet eerder ontslag genomen? ‘Vroeger was alles goed.’ Smith neemt een slokje espresso. ‘Ik voel een enorme behoefte om J.C. Bloem te citeren,’ zegt hij. ‘Voorbij, voorbij, o en voorgoed voorbij.’