Een onbekende Andy Warhol € 20.000 - 60.000

Andy Warhol schetste intieme onderwerpen, zoals dit jongetje dat zijn speelgoedtijger kust.

De Londense galerie Daniel Blau brengt een serie van tien tekeningen van Andy Warhol. Ze zijn afkomstig uit het archief van de nalatenschap van Andy Warhol. Daar waren ze in 1991 al gefotografeerd, maar vervolgens in een la beland en vergeten, tot ze afgelopen jaar weer opdoken. De tekeningen zijn nu voor het eerst in de geschiedenis op de markt en mogelijk dus ook voor het laatst bij elkaar te zien.

Het gaat om een serie vroege tekeningen die Warhol in de jaren vijftig in zijn schetsboek maakte, toen hij net in New York gearriveerd was. Hij schetste intieme onderwerpen als een moeder die haar kind omhelst, of een jongetje dat zijn speelgoedtijger kust. Ook tekende hij meermalen een paar ogen, dat wat achterdochtig onder donkere wenkbrauwen uit gluurt.

Volgens de galerie zijn de tekeningen „extreem zeldzaam” en meer dan vijftig jaar niet meer te zien geweest. „Het gaat om werken waarin Warhol handmatig experimenteerde met mechanische reproductietechnieken. Hij projecteerde foto’s op het papier en trok de contouren om met inkt. Die lijnen drukte hij weer af op een ander papier – een heel rudimentaire vorm van drukkunst.”

De tekeningen laten de stadia van dit proces zien en geven „inzicht in een revolutionaire periode in Warhols leven en artistieke carrière”, aldus Daniel Blau. De prijs verschilt per tekening, maar ligt tussen de 20.000 en 60.000 euro.