Chelsea verslaat Napoli in voetbalthriller

Na een ware voetbalthriller heeft Chelsea zich – als enige Engelse club – geplaatst voor de kwartfinales van de Champions League. Op Stamford Bridge wonnen de The Blues gisteravond na verlenging met 4-1 van Napoli, dat het eerste duel met 3-1 had gewonnen en nu dus een tegendoelpunt tekort kwam om zich te plaatsen.

Chelsea-Napoli was een foutenfestival, maar juist daardoor boeiend. In tegenstelling tot wedstrijden van het bijna perfect spelende FC Barcelona waren er kansen over en weer, woeste tackles, onbegrijpelijke missers en een spannend scoreverloop.

Chelsea nam in Londen via keiharde kopballen van de dertigers Didier Drogba en John Terry een 2-0 voorsprong: genoeg voor plaatsing. Maar Napoli kwam via een schitterende dropkick van Gökhan Inler op 2-1: genoeg voor plaatsing. Waarna Chelsea via een strafschap van (dertiger) Frank Lampard een 3-1 voorsprong nam en zo een verlenging afdwong.

In deze extra speeltijd van een half uur waren beide ploegen dodelijk vermoeid en leek het potje vechtvoetbal op een strafschoppenserie uit te draaien. Tot de Serviër Branislav Ivanovic er uit een voorzet van Drogba toch nog 4-1 van maakte.

Het thuispubliek stond op de banken – eindelijk hadden de Londense fans reden tot juichen. Chelsea staat op een teleurstellende vijfde plaats in de Premier League en de Russische eigenaar Roman Abramovitsj wil zijn miljoeneninvesteringen eindelijk eens vertaald zien in successen.

Zijn voetbalspeeltje was in 2008 bijna winnaar van de Champions League. Maar aanvoerder Terry trapte in de grond toen hij in Moskou aanlegde voor de beslissende strafschop en schoot de bal tegen de paal. Niet Chelsea maar Manchester United won toen de Europese beker.

Om het tij te keren wisselde de Chelsea-baas begin deze maand van coach. De Italiaanse oud-speler en hulptrainer Roberto Di Matteo verving de Portugese hoofdcoach André Villas-Boas, die na een reeks slechte resultaten werd ontslagen. Druk gebarend schreeuwde Di Matteo, strak in het pak en op glimmende schoenen, zijn spelers gisteravond naar de overwinning. De derde, opeenvolgende zege sinds zijn aanstelling.

Duizenden landgenoten van de Chelsea-coach zaten er na afloop verslagen bij. Sommige Napolitanen waren in tranen, anderen zongen clubliederen tot het stadionlicht gedoofd was. Napoli was tenminste strijdend ten onder gegaan.