Boze reacties in Oeganda na vertoning 'Kony 2012'

De openbare vertoning van de film Kony 2012 in het noorden van Oeganda heeft woedende reacties uitgelokt. De film werd vertoond voor duizenden mensen in Lira, onder wie veel slachtoffers van Joseph Kony’s Verzetsleger van de Heer (LRA). Veel mensen in het publiek werden boos omdat ze vonden dat de film geen rekening hield met hun gevoel. Sommigen liepen weg voordat de film was afgelopen en gooiden uit frustratie met stenen.

„Mensen zeiden dat de makers van de film hun lijden vieren”, zei Victor Ochen van het Afrikaanse Jeugdinitiatief Netwerk (AYINET), dat de vertoning van de half uur durende documentaire had georganiseerd. De organisatie wilde de mensen die het meest hebben geleden onder de terreur van de LRA, en die geen toegang tot internet hebben, laten zien waar miljoenen mensen over de hele wereld over praten. De film Kony 2012 werd tien dagen geleden door de Amerikaanse ngo Invisible Children op internet gezet en is nu 95 miljoen keer bekeken.

„Mensen raakten van streek”, zei Ochen. „Ze vroegen zich af: ‘als deze film over het noorden van Oeganda gaat, waarom wordt hij dan gedomineerd door niet-Oegandezen. Waar gaat hij over? Dit is een belediging.’”

Ochen zei dat veel mensen vooral niet begrepen wat de strategie van Invisible Children is. „Waarom Kony beroemd maken? Ze vinden het verbijsterend.”

De 27-jarige Isaac Omodo, wiens broer is ontvoerd door het LRA, zei dat zijn emotionele littekens werden opengehaald door de film. „Waarom worden we eraan herinnerd? Ik voel me slecht. We willen alles over Kony en de LRA-gekte gewoon vergeten.” AYINET heeft verdere vertoningen afgeblazen. (BBC, Reuters)