Berustende blokfluiten

Berustende blokfluiten

klassiekJ.S. Bach: Osteroratorium ****

Soms lukt het een fysieke hindernis om te zetten in een kracht. Over de eenarmige pianovirtuoos Paul Wittgenstein zei een criticus dat hij met twee handen misschien maar half zo beroemd was geworden. Voor dirigent Frans Brüggen (77) geldt niet dat zijn stramme fysiek een voordeel is, maar het is zeer bewonderenswaardig dat deze nergens de bewegingskracht of elegantie van het spel van zijn Orkest van de Achttiende Eeuw in de weg staat. Zoals een orkestmusicus ooit zei: „Van zijn reumatische reuzenhanden gaat een eigen expressiviteit uit. Een pinkbeweging zegt soms al alles.”

Onder Brüggens leiding komt Bachs Osteroratorium kleurrijk en verfijnd tot leven in de net verschenen liveregistratie, gepaard aan concertante orgelmuziek (Concert naar BWV 35 en 156) door Pieter-Jan Belder. Blazerssoli maken van de aria Sanfte soll mein Todeskummer (met die ontroerend berustende blokfluiten) een hoogtepunt, wat ook geldt voor de door Ilse Eerens ingetogen stijlgevoelig gezongen Seele, deine Spezereien. Cappella Amsterdam bewijst zijn elastieke, jeugdige geluid en zorgt ervoor dat ook zinnen als Lachen und Scherzen de uitwerking niet missen.

Mischa Spel