België kondigt een dag van rouw af

De Belgische premier Elio Di Rupo, gisteren op een persconferentie in Zwitserland over het busongeval waarbij 28 doden vielen. Er waren geen andere voertuigen bij betrokken, en de chauffeur was uitgerust, zo bleek. Foto Reuters

De Belgische regering heeft een dag van nationale rouw aangekondigd na het busongeluk van dinsdagavond in Zwitserland, waarbij 22 kinderen van Vlaamse basisscholen en zes volwassenen omkwamen. Van de overleden kinderen zijn er zeven Nederlands.

Pas gisteren aan het eind van de dag kregen de ouders, die ’s middags in Zwitserland waren aangekomen, duidelijkheid over het lot van hun kinderen. Van de overleden kinderen zaten er vijftien op een basisschool in Lommel, en zeven op een school in Heverlee. Ook vier begeleiders en de twee chauffeurs kwamen om.

De lichtgewonden zouden vandaag terugkeren naar België. De lichamen van de overledenen worden waarschijnlijk morgen teruggebracht. Drie kinderen zouden in coma liggen. Op een persconferentie in Zwitserland bleek gisteren dat er geen andere voertuigen bij het ongeval waren betrokken. De chauffeur was uitgerust, en reed niet te hard.

Het was aan het begin van de middag nog niet duidelijk wanneer de dag van nationale rouw zal zijn. De laatste keer dat er zo’n officiële dag was, was in 2004 na een gasontploffing waarbij 24 mensen omkwamen.

In het nieuws: pagina 4-5