'Behandel klanten als idioten'

Vicepresident Greg Smith van Goldman Sachs hekelt in z’n ontslagbrief het totale gebrek aan moraal bij de bank.

Tien jaar lang adviseerde Greg Smith sollicitanten bij Goldman Sachs hoe binnen te komen bij de beruchte Amerikaanse zakenbank. Waarschijnlijk was Smith tegen kersverse werknemers nooit zo open als in zijn ontslagbrief van 1.300 woorden die deze week in The New York Times is afgedrukt.

Hoe word je volgens Smith een hotshot bij Goldman? Eén, smeer klanten aandelen aan waar de bank zelf vanaf wil. Twee, zorg dat klanten zo handelen dat de bank er het meeste aan verdient, ook al is het niet in het belang van de klant zelf. Drie, beland op een plek waar je duistere financiële producten, zoals Amerikaanse rommelhypotheken, verhandelt.

De kritiek van Smith is keihard. De bank en haar medewerkers hebben geen moreel besef meer, aldus Smith. Dat is volgens hem de schuld van de twee hoogste bazen: Lloyd Blankfein, die in 2009 in een Britse krant zei „het werk van God” te doen, en Gary Cohen. Vroeger werden ideeën en leiderschap gewaardeerd, schrijft Smith. „Tegenwoordig gaat het alleen om geld verdienen voor de bank en als je geen axe murderer bent, maak je promotie.”

Smith schetst een beeld van een bank waar het uitknijpen van klanten (muppets, ofwel idioten) verheven is tot bedrijfideologie, die zelfs de jongste bediende onmiddellijk ingepeperd krijgt.

Kritiek op de Amerikaanse zakenbank is niet nieuw. De bank zou het voorbeeld zijn voor de verrotte financiële sector waar louter inhalige bankiers werken, maar die ongestraft blijven door nauwe banden met de politiek. De Amerikaanse ministers van financiën Robert Rubin en Hank Paulson werkten voor Goldman, net als de president van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, en António Borges, tot voorkort directeur van de Europadivisie van het IMF. De Italiaanse premier Mario Monti was vroeger adviseur van de zakenbank. Het is duidelijk dat Goldman Sachs voor velen in de mondiale financiële elite een gemene deler is, maar het blijft schimmig hoe belangrijk dat is in het reguleren van het gedrag van banken.

Wel is duidelijk dat Goldman met toezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC) schikte voor 550 miljoen dollar om een fraudeonderzoek af te wikkelen. Volgens de SEC pleegde Goldman fraude met Amerikaanse hypotheekeffecten, waardoor klanten als ABN Amro miljoenen verloren. In Europa wordt het Goldman verweten mee te hebben gewerkt aan een constructie die de Griekse staatsschuld kunstmatig drukte zodat het land tot de eurozone kon toetreden.

Kritiek is de 143-jaar oude bank wel gewend. Wat nieuw is, is dat een werknemer zo openlijk een boekje opendoet. Goldman Sachs is geschrokken. De bank probeert in een pr-offensief Smith neer te zetten als een ontevreden medewerker met revanchistische trekjes. Smith was slechts een vicepresident, benadrukt een pr-man in dienst van de bank. „Daar heeft de bank er tienduizend van. Dat is geen hoge functie. Hij werkte bovendien op een eenmansafdeling en had geen personeel onder zich. Hij was geen manager.” Bij Goldman werken ruim dertigduizend mensen, schrijft topman Blankfein in een reactie. „Het is dan geen verrassing dat sommige mensen ontevreden zijn”

Aldus

De sfeer is destructief en giftig.

Het probleem is dat de klant van ondergeschikt belang is in het bedrijfsmodel van de bank.

Cultuur was altijd een vitaal onderdeel van het succes van Goldman Sachs. Het draaide om teamwork, integriteit, bescheidenheid en altijd het belang van de klant vooropstellen.

Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te begrijpen dat een junior analist die continu hoort over muppets (idioten), ripping eyeballs out (leegzuigen) en getting paid (geld binnenhalen) uiteindelijk geen modelburger wordt.

Als je klanten je niet vertrouwen, zullen ze geen zaken met je doen. Het maakt niet uit hoe slim je bent.

Melle Garschagen

    • Melle Garschagen