beeldende kunst

Bertien van Manen, Let's sit down before we go Bertien van Manen

La Vache Qui Rit

De Hallen Haarlem toont de solotentoonstelling La Vache Qui Rit van kunstenaar Hamid el Kanbouhi. Hij sloot zijn residency aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam in 2011 af met de performance en ruimtevullende installatie Casting. Ook zijn nieuwe project La Vache Qui Rit is een ‘performatieve’ installatie, speciaal gemaakt voor de tentoonstellingsruimte. Gelijktijdig met deze tentoonstelling zijn collectieaanwinsten in De Hallen te zien. 16 maart t/m 3 juni. www.dehallen.nl

Bloemen

De kunsttentoonstelling Flower Castle in kasteel Keukenhof in Lisse toont een hedendaagse selectie kunst, mode en design waarbij de bloem, natuur en omgeving centraal staan. t/m 20 mei, www.kasteelkeukenhof.nl

Bernard Verhoeven

Het Museum voor Moderne Kunst Arnhem presenteert een selectie tekeningen en animaties van de Gelderse kunstenaar Bernard Verhoeven. De klassiek ogende potlood- en penseeltekeningen van Verhoeven, vol gedetailleerde gebouwen en levendige figuren, zijn het resultaat van vrije associaties die samen betekenisvolle voorstellingen lijken te vormen. Verhoeven werkt zonder vooropgezet plan. „Het gaat mij om de vrijheid van het tekenen, het plezier daarvan.” 17 maart t/m 13 mei, www.mmkarnhem.nl

Oost -Europa

Op de tentoonstelling Let’s sit down before we go van de Nederlandse fotograaf Bertien van Manen (1942) word je meegevoerd naar Rusland, Moldavië, Kazachstan, Oezbekistan, Oekraïne, Tatarstan en Georgië. De zestig tentoongestelde foto’s zijn gemaakt tussen 1991 en 2009: de periode waarin Van Manen veelvuldig door Oost-Europa reisde, intensieve contacten opdeed en vriendschappen voor het leven sloot die ze vastlegde met haar kleinbeeldcamera. 19 maart t/m 24 juni, Foam Amsterdam. www.foam.org

Charles Atlas

Filmmaker en videokunstenaar Charles Atlas (1949) maakte in de jaren zeventig deel uit van de eerste generatie kunstenaars die op zoek ging naar de artistieke mogelijkheden van het nieuwe medium video. Atlas’ oeuvre beweegt zich tussen de disciplines performance, dans en beeldende kunst. De New Yorkse kunstenaar werkte veelvuldig samen met de beroemde danser/choreograaf Merce Cunningham. In zijn tentoonstelling in De Hallen Haarlem laat hij een aantal belangrijke onderdelen van zijn werk aan bod komen. De opgestelde video-installaties zijn alle drie nieuwe bewerkingen van bestaande films, video’s en installaties.16 maart t/m 3 juni, www.dehallen.nl

De Dood Leeft

Elke dag sterven wereldwijd ongeveer 155.000 mensen. De dood is onontkoombaar, onvermijdelijk. Een dagelijks onderdeel van ons bestaan. De tentoonstelling De Dood Leeft in het Tropenmuseum in Amsterdam laat zien hoe nabestaanden wereldwijd met de dood omgaan. Diverse opvattingen over de dood, het afscheid nemen, rouwen en herdenken worden belicht aan de hand van persoonlijke verhalen, films, objecten en hedendaagse kunst. Zondag is er een rondleiding door deze tentoonstelling die u meeneemt langs diverse aspecten van de dood.18 maart, 13.00 uur en 14.30 uur. www.tropenmuseum.nl

Meermanno

De tentoonstelling Die van mij is mooier! in Museum Meermanno in Den Haag laat zien hoe de verzameling van het museum in de loop van meer dan vijftig jaar fanatiek verzamelen tot stand kwam. 17 maart t/m 20 mei. www.meermanno.nl