Ali B gaat door de knieën voor List

Ali B: Concert Zonder Naam. Gehoord: Dinsdag 13/3, Paradiso, Amsterdam ***

Een tv-programma dat uitmondt in een concert dat, vanaf 24 maart, weer in vier delen wordt uitgezonden op tv. Muzikaal uitwisselingsprogramma Ali B Op Volle Toeren is een hit. Dinsdagavond stonden rappers en popartiesten uit de eerste twee seizoenen op het podium van Paradiso.

Niet in alle gevallen pakte de vertaling van tv naar podium even goed uit. De artiesten kennen elkaar inmiddels en zonder de opbouw en goed uitgemunte emotie van de eerste kennismaking en luisterbeurt, ontbrak op het podium bij diverse duo’s toch de chemie.

Het best werken de duo’s waarbij duidelijk wederzijds muzikaal respect is. Zoals het optreden van Liesbeth List met haar prachtig statige versie van Spaanse Vlieg van rapper Sticks, en een stomende Pastorale waarin Ali B vol vuur en knielend voor List rapt en Sticks het nummer met heerlijk nonchalante cadans de 21ste eeuw in tilt.

Het respect is ook evident in het optreden van Fresku en Ben Cramer, die in hun energieke update van De Clown verdriet en humor mooi in balans houden. En bij Stef Bos die de intense straatrap van Negativs Dingen Gedaan met zachte stem zijn eigen wereld binnen trekt, terwijl Negativ en Ali B van Papa van Bos een vol emotie gerapt nummer maken over hun eigen vaders en vaderschap. Mooi is het moment waarop Negativ zijn teksten begint te improviseren.

Het is een spontaan ogenblik in een show die, zeker voor een groot improvisatietalent als Ali B, een wel heel strak tv-format volgt. Filmpjes tussendoor zijn komisch maar halen alle vaart uit de show. En een pauze is in Paradiso helemaal een unicum, hoewel een halalworsten uitdelende Dennie Christian veel goed maakt.

    • Saul van Stapele