Afghaanse Talibaan schort overleg VS op - ‘situatie verslechterd’

Afghaanse soldaten (links) lopen langs een Amerikaanse militair bij een basis in Kandahar, Afghanistan. Foto AP / Allauddin Khan

De Talibaan in Afghanistan schorten alle vredesonderhandelingen met de Verenigde Staten op, meldt persbureau Reuters. De terreurbeweging eist dat de VS hun beloftes nakomen in plaats van tijd te verspillen.

De gesprekken, die volgens Reuters een ‘ontluikend’ karakter moesten hebben, zouden vanaf vandaag plaatsvinden in Qatar. In een verklaring zegt de Talibaan dat de gesprekken nutteloos zijn en dat de “grillige en wankele stand-punten” van de Amerikanen het belangrijkste “obtakel” vormen in de vredesonderhandelingen.

NRC-buitenlandredacteur Floris van Straaten zegt dat de aanleiding voor het opschorten de Amerikaanse schutter kan zijn die afgelopen zondag zestien burgers in Kandahar doodschoot:

“Ze noemen de schutter niet in hun verklaring, maar dat incident zal vast meespelen. De Talibaan heeft ook gedreigd Amerikanen te onthoofden als vergeldingsactie. In het algemeen is de situatie nu verslechterd. Je kunt je afvragen hoeveel de Talibaan in het vredesoverleg gezien hebben. De harde kern vond het onnodig, omdat de Amerikanen binnenkort toch vertrekken.”

Amerikanen houden zich niet aan de afspraken

Een woordvoerder van de Talibaan, Zabiullah Mujahid, zegt volgens persbureau AP in een verklaring dat de VS continu de voorwaarden van de onderhandelingen veranderen. Volgens Mujahid wil de Talibaan alleen de overdracht van gevangen en het plaatsen van een politiek kantoor in Qatar, van waaruit de onderhandelingen gevoerd zouden moeten worden, bespreken. De onderhandelaars van de VS willen de discussie breder trekken, maar daarbij de Afghaanse regering uitsluiten van de onderhandelingen.

Over de afspraken waaraan de Amerikanen zich niet gehouden zouden hebben zegt Van Straaten:

“Het is niet bekend wat die afspraken zijn. Er is wel bekend dat de Talibaan vijf gevangenen uit Guantanamo Bay wilden ruilen tegen één Amerikaan. In die onderhandelingen is nu een kink in de kabel gekomen.”

Volgens Van Straaten zullen de VS nu proberen de gesprekken weer vlot te trekken. Mochten die er alsnog komen, dan zullen de Talibaan geen verregaande concessies doen omdat ze weten dat de Amerikanen weg gaan. De Talibaan hoopt dan dat het Afghaanse regeringsleger valt zodat zij het weer voor het zeggen kunnen hebben.

Talibaan: Karzai is een marionet van de VS

Volgens de Talibaan zijn ook de gesprekken met de Afghaanse president Karzai nutteloos. Van Straaten:

“De Talibaan was altijd al tegen gesprekken met Karzai. Zij vinden dat hij een marionet is van de Amerikanen, met hem willen ze geen zaken doen.”

    • Judith Laanen