Zuiden VS drukt Romney met neus op impopulariteit, Santorum wint

Romney, hier gisteren aan het woord in St. Louis, is voor het zuiden iets te matig in zijn weerstand tegen het homohuwelijk en abortus. Foto AP / Evan Vucci

Rick Santorum is de winnaar geworden van cruciale deelstaatverkiezingen in Alabama en Mississippi. In de race voor het Republikeinse presidentskandidaatschap deelde hij een behoorlijk zware tik uit aan Newt Gingrich en manifesteerde hij zich als het populairste conservatieve alternatief voor Mitt Romney.

Onze correspondent in de Verenigde Staten Guus Valk:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Romney kan een nederlaag dus hebben. Maar: een derde plaats in Alabama en Mississippi is pijnlijk: zo impopulair is hij in het zuiden

De uitslagen van vannacht zijn een tegenslag voor Romney Hij hoopte juist aan te kunnen tonen dat hij ook de steun van de evangelische christenen in het diepe zuiden van de Verenigde Staten kon winnen. Maar Gingrich kreeg de hardste klappen , aangezien hij het hardst toe was aan een zege om aan te tonen dat hij nog steeds meedoet in de strijd voor het kandidaatschap.

Update 9.44 uur: Een kleine opsteker voor Romney, hij won wel in Hawaii met 45 procent van de stemmen.

Romney nog steeds lijstaanvoerder

Persbureau AP meldt dat Alabama 35 procent van de stemmen toekende aan Rick Santorum. Gingrich en Romnney kregen beiden 29 procent. In Mississippi liep een derde van de kiezers het meest warm voor Santorum. Gingrich (31 procent) liet daar Romney (30 procent) achter zich.

Romney blijft overall aan de leiding omdat hij nog steeds de meeste afgevaardigden voor zich won. Bovendien heeft hij veruit de best gevulde campagnekas en geniet hij de meeste steun vanuit de Republikeinse partij.