‘Zeven Nederlandse kinderen in verongelukte bus Zwitserland’

Caption: The wreckage of a tourist bus from Belgium is dragged by a tow truck outside the tunnel of the motorway A9, in Sierre, western Switzerland, early Wednesday, March 14, 2012. 28 people were killed in the bus crash. (AP Photo/Keystone, Laurent Gillieron)
Caption: The wreckage of a tourist bus from Belgium is dragged by a tow truck outside the tunnel of the motorway A9, in Sierre, western Switzerland, early Wednesday, March 14, 2012. 28 people were killed in the bus crash. (AP Photo/Keystone, Laurent Gillieron) De verongelukte bus uit België wordt uit de tunnel gesleept. Foto AP / Laurent Gillieron

Er zouden zeven Nederlandse kinderen hebben gezeten in de Belgische bus die gisteravond verongelukte in Zwitserland. Daarbij kwamen 28 van de 52 inzittenden om het leven. Onder de slachtoffers zijn 22 schoolkinderen.

Dat meldt persbureau Belga. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan het nieuws nog niet bevestigen. Ook de busschauffeurs zouden omgekomen zijn bij het ongeluk, de rest van de inzittenden worden behandeld in het ziekenhuis. De passagiers moesten bevrijd worden door hulpverleners. Ongeveer tweehonderd politieagenten, medici en brandweermannen werkten de hele nacht om de inzittenden te ontzetten.

De bus met schoolkinderen uit Lommel reed terug naar België na een skivakantie in Val d’Anniviers. Het voertuig botste tegen een verhoging van de weg en reed in tegen de wand. De basisschool ’t Stekske was niet direct bereikbaar voor een toelichting. Op de website staat een aankondiging van de skivakantie.

In een verklaring liet de Belgische premier Elio Di Rupo weten het nieuws met “afgrijzen” vernomen te hebben en noemde het een “verdrietige dag voor België”. Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken opende een crisiscentrum voor bezorgde ouders. Hiervoor is door het ministerie een noodnummer geopend: 0032-(0)2 501 40 00.

Het is het ergste busongeluk in Zwitserland sinds 1982, zei politiewoordvoerder Renato Kalbermatten tegenover persbureau Reuters. Toen kwamen 39 Duitse toeristen om nadat een trein op een spoorovergang botste op de bus waar zij in zaten.

    • Hans Klis