Witte trui Poels, 'Johnny' vijfde

Zingende renners in de bus van wielerploeg Vacansoleil, een uitgelaten ploegleider. Johnny Hoogerland eindigde gisteren als vijfde in het algemeen klassement van de prestigieuze rittenkoers Tirreno Adriatico, gewonnen door de Italiaan Vincenzo Nibali. Wout Poels (24) werd na een sterke slottijdrit achtste en veroverde de witte trui als beste jongere. „We mogen trots zijn”, zegt ploegleider Michel Cornelisse. „Als je vooraf zegt dat je hier twee man bij de beste tien hebt, gelooft niemand je. We hebben dit zelf afgedwongen. Ook onderling hebben de renners een topweek gehad.”

Hoogerland en Poels reden voorafgaand aan de zevendaagse rittenkoers al sterk in de wielerrondes van de Algarve en Murcia. In Italië streden ze dagelijks mee met toppers als eindwinnaar Nibali, de veertigjarige Amerikaan Chris Horner (tweede) en de Slowaak Roman Kreuziger (derde). Hoogerland schoof na de afsluitende tijdrit over 9,3 kilometer van plaats zes naar vijf in het klassement. „Na Murcia en Algarve wist ik dat mijn conditie goed was. Maar dit is World Tour. Vooraf denk je: top tien zou gaaf zijn en top vijf helemaal.”

Poels, in 2010 in een tijdrit in de Ronde van Zwitserland sneller dan Lance Armstrong, legde de door de Zwitser Fabian Cancellara gewonnen tijdrit af met een gemiddelde van meer dan vijftig kilometer per uur. Hij won er drie plaatsen mee in het eindklassement. „Toen ik onderweg hoorde dat ik niet veel toegaf op de concurrentie wist ik dat het redelijk goed zat en dat ik door moest blijven knallen”, zei Poels na afloop. „Ik bewijs dat ik een stap heb gezet. Beste jongere is altijd mooi, maar top tien is sowieso heel goed.”

De renners van Vacansoleil rijden dit voorjaar opvallend sterk. Vorige week wonnen Gustav Larsson, Thomas De Gendt en Lieuwe Westra ritten in Parijs-Nice. Westra werd daar tweede in het eindklassement.