Wie wint er bij Obama vs. Merkel? Of Poetin vs. Kim?

Deze staatslieden nemen het tegen elkaar op in de World Leader March Madness van Foreign Policy. Foto screenshot Foreign Policy

Het is weer tijd voor World Leader March Madness, kopt Foreign Policy. Lezers kunnen weer stemmen wie het afgelopen jaar de grootste democraat of dictator was en die moeten het dan tegen elkaar opnemen, tot de dood, wel te verstaan. Kan Obama zijn titel verdedigen?

Vorig jaren konden de bezoekers van de website FP voor de eerste keer stemmen wie de beste of slechtste wereldleider was. Toen verloor Poetin van de Amerikaanse president, maar dit jaar kan hij wraak nemen.

Werd de lijst vorig jaar nog gedomineerd door de Arabische Lente, is het evenwicht naar de kant van de voormalige Sovjet-Unie verschoven. Ook zien we nieuwe gezichten in de vorm van de Italiaanse premier Mario Monti en de Tunesische interim-president Moncef Marzouki.

Stemmen kan tot morgen 21.00 uur. En daarna kunt u zien welke democraat het tegen welke dictator moet opnemen, FP schrijft daar dan een verhaaltje bij zoals ze dat vorig jaar ook deden. Een fragment:

“Look, this is what it’s all come down to,” the president [Obama] said, emerging from Air Force One in grey hooded sweatsuit. “A father from Kenya and a mother from Kansas who taught me the meaning of hard work and fairness, my childhood in Hawaii and Indonesia, my days as a community organizer on the streets of Chicago, the long nights and days of the campaign, the tough debates over healthcare, the economy, and Afghanistan, all so that I can come here to Reykjavik and hand Mr. Putin -- who I have the utmost respect for and consider a close personal friend -- the ass-kicking he so richly deserves.”

Putin stealthily arrived in Reykjavik a day before Obama, popping up in the old harbor in a Russian nuclear submarine. But his tournament run has been anything but quiet: He crushed Belarus’s Aleksandr Lukashenko and Iran’s Mahmoud Ahmadinejad, along the way upsetting the favorite, Hu Jintao of China, in his roll through the dictator’s side of the bracket. Putin was uncowed by Obama’s tough talk.

“If he dies, he dies,” said the prime minister at the pre-game press conference, quoting previous Moscow standard-bearer Ivan Drago and picking his teeth with what appeared to be a harpoon.

En voor wie nog niet overgehaald is om even mee te stemmen in de World Leader March Madness, u kunt met de juiste keuzes een jaarabonnement op FP winnen.

    • Hans Klis