Weer aanslag op Afghaanse regeringsdelegatie Kandahar

Afghaanse agenten en militairen vanochtend bij de plek van de aanslag in Kandahar. Foto Reuters / Ahmad Nadeem

Bij een bomaanslag in de stad Kandahar, waar zondag een Amerikaanse soldaat een bloedbad aanrichtte, vielen een dode en een gewonde. De aanslag vond plaats op het moment dat een delegatie van de Afghaanse regering in de stad voor een vergadering bijeen was.

De bom was bevestigd aan een geparkeerde motorfiets ruim 500 meter van de bijeenkomst, meldt persbureau AP. De Afghaanse delegatie doet onderzoek naar het voorval dat aan zestien burgers het leven kostte. Onder de delegatieleden vielen geen slachtoffers. Gisteren werd ook al een aanslag gepleegd op de delegatie, daarbij kwam een Afghaanse soldaat om.

Vandaag maakte de Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta een onverwacht bezoek aan Afghanistan. Hij sprak met soldaten van de NAVO in de hoofdstad Kabul over de recente ontwikkelingen in het land. De spanningen tussen de NAVO en de Afghaanse bevolking liepen de afgelopen weken hoog op na de verbranding van korans in februari en het recentelijke bloedbad in Kandahar.

Panetta noemde deze gebeurtenissen “erg verontrustend” en benadrukte dat “individuele acties” van soldaten, zoals die van zondag, niet de “vastberadendheid” van de NAVO-missie om de Talibaan te verjagen zullen ondermijnen. Maandag liet een woordvoerder van het bondgenootschap al weten dat het tijdschema voor de terugtrekking van troepen uit Afghanistan niet wordt aangepast. De NAVO wil in 2014 alle veiligheidstaken aan de Afghaanse autoriteiten overdragen.