Waarom Kamfer? Waarom Februari?

Tot en met het einde van de Boekenweek loopt in deze krant een schrijversestafette. De schrijver die aan de beurt is, kiest een collega-auteur uit en doet hem of haar een boek cadeau. Vandaag aflevering 2: Maartje Wortel. „Ik vind het jammer dat Arnon Grunberg geen kinderen van mij wil.” Wortel geeft de dichtbundel Nu de slapende honden van Ronelda S. Kamfer cadeau aan Marjolijn Februari. Zij vertelt aan Ward Wijndelts waarom.

Foto Maarten Hartman

„De dichter Alfred Schaffer heeft deze bundel van de Zuid-Afrikaanse dichter Ronelda S. Kamfer vertaald en gaf mij een exemplaar. Ik was diep onder de indruk van de helderheid en van de rauwe taal, recht voor zijn raap, zonder conventies. Ik houd daarvan omdat het heel makkelijk lijkt om te zeggen wat denkt of voelt, maar het is heel lastig om dat goed te doen. Kamfer durft het en het werkt nog ook. Ze is persoonlijk maar tilt het persoonlijke naar een hoger plan. De problematiek van haar land zit in deze bundel gevangen. Ik ben benieuwd naar het oordeel van Marjolijn Februari over deze dichter.”