VS: geen vervroegd vertrek troepen uit Afghanistan

De Talibaan dreigen met vergelding om bloedbad door militair.

De Talibaan hebben eerdere dreigementen met vergelding voor het bloedbad dat dit weekeinde werd aangericht door een Amerikaanse sergeant onder Afghaanse burgers verscherpt. Ze dreigden gisteren Amerikaanse militairen te onthoofden als ze die te pakken krijgen.

Een Afghaanse regeringsdelegatie, met onder anderen twee broers van president Hamid Karzai, die een condoleancebezoek bracht aan een van de getroffen dorpen, werd gisteren beschoten. Naar wordt aangenomen door Talibaanstrijders. Een Afghaanse militair werd bij de beschieting gedood.

President Obama heeft maandag gezegd dat de Amerikaanse troepen tot 2014 in Afghanistan blijven, ondanks het bloedbad. Hij reageerde daarmee op oproepen uit zowel de Verenigde Staten als Afghanistan om de Amerikaanse militairen versneld terug te trekken. „Ik geloof dat het belangrijk voor ons is om ervoor te zorgen dat we vertrekken op een verantwoorde manier zonder dat we opnieuw hoeven terug te keren”, aldus Obama tegenover een radiostation. „Dit maakt me vastbeslotener ervoor te zorgen dat we onze troepen terughalen. Het is er tijd voor.”

Wel meldden diverse media dat Obama gisteren met de bezoekende Britse premier David Cameron zou afspreken om de gevechtstroepen van beide landen halverwege volgend jaar terug te trekken uit Afghanistan. AP, Reuters, AFP, BBC