Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

VPRO verwijdert ‘antisemitisch’ spel van website

An Israeli flag flies in the wind as a Jewish settler walks past the remaining foundations of a demolished house, in the unauthorized West Bank settlement of Migron, on January 31, 2012 . Israeli premier Benjamin Netanyahu is confident that he will win his Likud party's primaries on January 31, 2012, but a vocal bloc of opponents in Migron, the oldest and largest settlement outpost in the West Bank, accuse the rightwing leader of betraying their cause and are bent on denying Netanyahu universal support. AFP PHOTO/AHMAD GHARABLI
An Israeli flag flies in the wind as a Jewish settler walks past the remaining foundations of a demolished house, in the unauthorized West Bank settlement of Migron, on January 31, 2012 . Israeli premier Benjamin Netanyahu is confident that he will win his Likud party's primaries on January 31, 2012, but a vocal bloc of opponents in Migron, the oldest and largest settlement outpost in the West Bank, accuse the rightwing leader of betraying their cause and are bent on denying Netanyahu universal support. AFP PHOTO/AHMAD GHARABLI De Israëlische buitenpost Migron op de Westbank, 31 januari 2012. Foto AFP / Ahmad Gharabli

De VPRO haalt het online spel ‘De Kolonisten van de Westelijke Jordaanoever’ uit de online archieven. Het item dat al sinds 2010 online staat kreeg zware kritiek van joodse en Israëlische organisaties omdat het “antisemitisch” zou zijn.

Het spel werd gemaakt door VPRO Dorst, het jongerenplatform van de omroep, en is bedoeld als ironisch commentaar op het Israëlisch-Palestijnse conflict, liet een woordvoerder vandaag in NRC Handelsblad weten. “Het is niet bedoeld om te spelen, je kunt het niet downloaden. Je kunt het zien als een visuele column. De satire druipt ervan af.” Op de website wordt het spel aanbevolen als: “een van de items die iedereen met liefde haat”.

De omroep liet eerder weten niet van plan te zijn het spel van de website te verwijderen. De omroep doet dat nu alsnog, “niet omdat we er niet achterstaan, maar omdat het satirische doel nu wordt overschaduwd door beschuldigingen van antisemitisme”, aldus de woordvoerder tegenover persbureau Novum.

Het spel:

Screenshot van het 'spel' op de VPRO-siteScreenshot van het 'spel' op de VPRO-site

In het ‘spel’ moest de bezoeker als kolonist proberen het aantal nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever uit te breiden. Je kon punten scoren met de ‘Anne Frank-kaart’ of de ‘Ahmadinejad-kaart’ spelen om te voorkomen dat er terrein verloren ging. De speler kon daarvoor zijn “Joodse gierigheid” en “typische handelsgeest” inzetten.

Verschillende organisaties noemden het spel “antisemitisch”, zo meldde The Jerusalem Post vandaag. Ook het CiJo, de jongerenorganisatie van het het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), vond het spel misplaatst. Voorzitter Joël Serphos in NRC Handelsblad:

“Er wordt gebruik gemaakt van hele traditionele antisemitische opvattingen. Ze hadden net zo goed op Stormfront kunnen staan [...] De VPRO zegt dat het om satirische kritiek op het nederzettingenbeleid gaat, maar daar klopt niets van.”

Het Simon Wiesenthal Center, documentatiecentrum over de Holocaust, stuurde zelfs een brief naar Eurocommissaris Viviane Reding met het verzoek druk uit te oefenen op de Nederlandse regering om dit “verontrustende spel” te verwijderen. Minister Van Bijsterveldt liet bij monde van haar woordvoerder weten geen mening te hebben over het spel. “De overheid bemoeit zich niet inhoudelijk met omroepactiviteiten. Bovendien is het spel gefinancierd met verenigingsgeld, daar hebben wij niets over te zeggen.”