Comeback voor Chelsea - Real Madrid naar kwartfinale

Napoli's Gokhan Inler maakt zijn treffer tegen Chelsea. Foto Reuters/Dylan Martinez

Chelsea is er vanavond in na verlenging in de achtste finale van de Champions League in geslaagd een comeback waar te maken tegen Napoli. Real Madrid wist de overwinning ruimschoots op te eisen in de treffer tegen CKSA Moskou.

Het verlies in Napels luidde vorige maand het einde in van André Villas-Boas als trainer van Chelsea. Onder interim-trainer Roberto di Matteo kwam de ploeg beduidend beter voor de dag. Nadat enkele gevaarlijke counters van Napoli onschadelijk waren gemaakt, opende Didier Drogba na een halfuur de score. De Ivoriaan kopte raak uit een voorzet van Ramires.

Drogba miste vlak voor rust een goede kans op 2-0, maar direct na de pauze viel dat doelpunt alsnog. John Terry kopte raak uit een corner die totaal onnodig was weggegeven door Hugo Campagnaro. Napoli kroop eindelijk wat meer uit de schulp en werd daarvoor beloond met de aansluitingstreffer van Gökhan Inler.

Chelsea herstelde een kwartier voor tijd de marge van twee doelpunten en sleepte daarmee een verlenging uit het vuur. Frank Lampard scoorde uit een penalty die was toegekend na een handsbal van Andrea Dossena, die daarvoor tot zijn opluchting niet zijn tweede gele kaart ontving.

In de verlenging eiste Branislav Ivanovic de hoofdrol voor zich op. De rechtsback kreeg de bal via Ramires en Drogba plotseling voor zijn voeten en schoot Chelsea in de 105e minuut naar de kwartfinale, waarin het de enige Engelse deelnemer is.

Dikke overwinning Madrid

Real Madrid heeft zich vanavond bij de laatste acht ploegen in de Champions League geschaard. De Spaanse koploper won thuis met 4-1 van CSKA Moskou. Drie weken geleden was het eerste duel in Rusland in 1-1 geëindigd.

Real kwam in de openingsfase met de schrik vrij toen Seydou Doumbia tot twee keer toe een goede kans liet liggen. De ploeg van trainer José Mourinho schoot daardoor wakker en kwam na een klein halfuur op voorsprong. Na goed voorbereidend werk van Sami Khedira en Kaka kon Gonzalo Higuain van dichtbij scoren.

Na rust werd Real een handje geholpen door Sergei Chepchugov. De keeper van CSKA Moskou ging enorm in de fout bij een op het eerste gezicht ongevaarlijk afstandsschot van Cristiano Ronaldo. Ook bij de 3-0 van invaller Karim Benzema speelde de Russische doelman een negatieve hoofdrol.

Met een geruststellende voorsprong op zak nam Real wat gas terug. CSKA, met oud-eredivisiespelers Ahmed Musa en Pontus Wernbloom in de basis, kon daardoor via de Serviër Zoran Tosic nog een eretreffer produceren. Ronaldo maakte er vlak voor het laatste fluitsignaal met zijn tweede doelpunt van de avond 4-1 van.

    • Annemarie Coevert