Uitgelicht

Film

The Bucket List (Rob Reiner, 2007, VS). Jack Nicholson als een bikkelharde, steenrijke maar terminaal zieke zakenman en Morgan Freeman als een al even terminale automonteur. Op de valreep willen ze nog alles doen waarvan ze ooit hebben gedroomd: ze beginnen met een parachutesprong, dineren aan de Middellandse Zee, beklimmen de piramiden, bezoeken de Taj Mahal en vervoegen zich aan de voet van de Mount Everest. Uiteindelijk ontdekken de mannen natuurlijk dat niet de materiële geneugten de waarde van het leven uitmaken, maar liefde, familie en spiritualiteit. Net5, 20.30-22.30u.

Defiance (Edward Zwick, 2008, VS). De geschiedenis van de vier seculiere Pools-Joodse broers Bielski, die in de bossen rond het Wit-Russische Naliboki onderdoken en met een groep van tegen de duizend lotgenoten de Tweede Wereldoorlog overleefden in een kibboets-achtige gemeenschap. Geweldig verhaal: spannend, vol religieuze en morele dilemma’s en een happy end. RTL7, 20.30-23.10u.

The Perfect Man (Mark Rosman, 2005, VS). Tiener Hilary Duff zoekt een geschikte man voor haar moeder (Heather Locklear) en raakt verstrikt in een kluwen van leugens en komische misverstanden. Ook met Chris Noth, James McGowan en veel popliedjes. Nominatie voor Duff als slechtste actrice.RTL5, 20.30-22.30u.

Khamsa (Karim Dridi, 2008, F). Overtuigend groepsportret van de microkosmos van een criminele zigeunergemeenschap nabij Marseille, gecentreerd rond de lotgevallen van de uit een jeugdinstelling ontsnapte Marco. Arte, 23.00-00.40u.

Sous les vents de Neptune (Josée Dayan, 2008, F). Verfilming van whodunnit van de Franse schrijfster Fred Vargas. Commissaris Adamsberg leest tijdens een congres in Québec in een krant dat bij Straatsburg een vrouwenlijk is gevonden. Ze werd vermoord met een drietand. Dat doet hem denken aan een oude zaak: dertig jaar geleden zat hij achter een seriemoordenaar aan die zijn slachtoffers eveneens op die manier om het leven bracht. Met Jean-Hugues Anglade en Jeanne Moreau. Nederlands ondertiteld. TV5, 23.55-01.20u.

Rosenstraße (Margarethe von Trotta, 2003, D/NL). Behaagzieke film over een Joodse vrouw in New York die hoort dat haar moeder in de oorlog is gered door een Arische vrouw, Lena. Zij zoekt Lena op in Berlijn en hoort haar uit. Katja Riemann is mooi in de rol van Lena, maar de film blijft looiig. Een Nederlands contingent acteurs (o.a. Fedja van Huêt, Thekla Reuten) vervult bijrollen. ARD, 00.20-02.25u.

The Children (Tom Shankland, 2008, GB). Britse horrorfilm over twee families die gezamenlijk Kerst en Oud en Nieuw doorbrengen in een huis op het platteland. Maar dan worden één voor één alle kinderen ziek en veranderen ze in bloeddorstige moordenaartjes die hun ouwelui te lijf gaan. Die zijn echter zo zelfingenomen en incompetent dat hun lot de kijker vrijwel koud laat. BBC 1, 00.55-02.15u.

Informatief

Simone de Beauvoir. Portret van de vrouw die sedert het verschijnen in 1949 van haar filosofische essay Le Deuxième Sexe in het middelpunt van het Franse intellectuele leven stond. De Beauvoir (1908-1986) wordt hier getoond als schrijfster, als vriendin, als biseksuele minnares, als strijdster voor vrouwenemancipatie en het recht op abortus, aan de hand van haar memoires en correspondentie, en in archiefbeelden en herinneringen van o.a. pleegdochter Sylvie Le Bon de Beauvoir en Claude Lanzmann. Arte, 22.05-23.00u.

Amusement

La cour des grands. Eerste twee afleveringen uit het eerste seizoen van zesdelige dramaserie die zich afspeelt op een lagere school. Een gewaardeerde leraar pleegt zelfmoord door met zijn auto van een klif te rijden. De klas is ontzet, maar de kleine Fabien Moreau, een belhamel van tien, lijkt de redenen van de zelfmoord te kennen. Lisa Rivière, de directrice, probeert hem te laten praten. Deel 2 gaat over de achtjarige Félix, die zijn vader Vlad maar zelden ziet en dan altijd stiekem, want Vlad wordt verdacht van moord. Félix wordt vrienden met Lou, de dochter van Lisa. Hij weet niet dat Lou’s vader politie-inspecteur is. Die maakt gebruik van de situatie. Met Nederlandse ondertiteling. TV5, 18.35-20.30u.

Sport

Voetbal: Champions League. Verslag van Chelsea - Napoli. Daarna om 22.40u een samenvatting van Real Madrid - CSKA Moskou. Ned.3, 20.15-23.25u.

Radio

De avonden. Jeroen van Kan praat met Tom Lanoye over Heldere hemel, het Boekenweekgeschenk dat Lanoye schreef. En Sarina Vitta spreekt met regisseur Klaartje Quirijns over haar documentaire Anton Corbijn inside out, die volgende week in de bioscoop draait.Radio 6, 21.02-23.00u.