‘Topman Telegraaf Media Groep stelde cijfers bewust slechter voor’

Topman van de Telegraaf Media Groep (TMG) Herman van Campenhout zou de cijfers over 2011 bewust slechter voorgesteld hebben dan ze in werkelijkheid zijn. Voormalig directeur van TMG-dochter Sky Radio Ab Trik beschuldigt hem van cijfermanipulatie.

Dat blijkt uit een vertrouwelijke brief van Trik, die in januari werd ontslagen, aan de raad van bestuur van TMG en de ondernemingsraad. Het vandaag gepubliceerde verlies van het mediaconcern van ruim 37 miljoen euro was niet nodig geweest als de resultaten van radiodochter Sky Radio Group – waartoe ook de zenders Veronica en Classic FM behoren – niet waren gemanipuleerd.

“Hij heeft herhaaldelijk aangedrongen op financial engineering, waarbij de kosten zo veel mogelijk in 2011 gerealiseerd moesten worden zodat we in 2012 weer groei kunnen laten zien. (…) Van Campenhout heeft mij meermalen gevraagd om bepaalde investeringen die voor dit jaar gepland zijn al in 2011 te boeken. Dit heeft het exploitatieresultaat behoorlijk beïnvloed waardoor een scheef beeld is ontstaan van de werkelijke performance van ons radiobedrijf.” - Trik in zijn brief over de vorig jaar aangetreden bestuursvoorzitter Van Campenhout.

‘Afwaardering is niet aannemelijk te maken’

TMG maakte vanochtend bekend Sky Radio voor 44 miljoen te hebben afgewaardeerd. Het huidige meerderheidsbelang van 85 procent, aangekocht in 2006, stond in 2010 voor ruim 97 miljoen op de balans. Zonder de afboeking op Sky Radio zou TMG vorig jaar nog een nipte winst hebben gemaakt.

Volgens Trik is het “niet aannemelijk” om met een afwaardering op Sky Radio te komen, gelet op de “uitstekende groei van de luistercijfers” en de “enorme vermindering” van de licentierechten op de FM-frequenties.

‘Afwaardering is niet aannemelijk te maken’

Van Campenhout wilde het conflict met Trik vanochtend niet bevestigen. “We zijn in goed overleg uit elkaar gegaan”, is alles wat hij erover zei. Maar Trik zegt dat de brief onderdeel is geworden van de onderhandelingen over zijn vertrekregeling.

TMG maakte vanochtend bekend dat operationeel directeur Patrick Morley per 1 mei terug treedt uit de raad van bestuur. Ook deze stap is “in goed overleg gegaan”. Vorig jaar stapte commissaris Wim van Vorden op uit de raad van commissarissen wegens “verschil van inzicht over het te voeren beleid”. Dat was kort na het aantreden van Van Campenhout als nieuwe bestuursvoorzitter.