Terugkijken: het laatste debat kandidaat-lijsttrekkers PvdA

Het was het laatste debat voor de PvdA-kandidaten en op één punt knetterde het enigszins. Wat verder vooral opviel waren ludiek bedoelde vragen van het aanwezige presentatorduo Pauw en Witteman, het was immers hun show, en gejoel en gejuich van tribuneklanten. En op het eind, tegen de peilingen in, won Plasterk.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Vorig jaar publiceerde debatdeskundige Lars Duursma in nrc.next een artikel over de grote verkiezingsdebatten op tv. Een van de tips die hij de debatleiders meegaf was: geen supporters, geen grappige vragen. Gisteravond reageerde hij op het PvdA-debat:

Twitter avatar LarsDuursma Lars Duursma Peiling #PenW was veel interessanter geweest met verschil t.o.v. nulmeting (vóór debat) en onderscheid tussen PvdA-kiezers & overige kijkers

Uiteindelijk werd Ronald Plasterk door 43 procent van de stemmende kijkers uitgeroepen tot winnaar van het debat. Diederik Samsom, in peilingen onder daadwerkelijke kiezers - de PvdA-leden - het populairst, kreeg iets meer dan een kwart van de stemmen. Martijn van Dam (14 procent) en Nebahat Albayrak (10) lijken kansloos. Lutz Jacobi wist 7 procent van de kijkers te verleiden.

Twitter avatar LarsDuursma Lars Duursma Als je mensen vraagt wie winnaar is van debat, krijg je hele andere antwoorden dan wanneer je kijkt naar stemgedrag voor/na debat #PenW
    • Jules Seegers