Te koop: de Fiats 500 van Opera in Ahoy

Wie herinnert zich nog Opera in Ahoy? Tussen 1992 en 2002 bracht producent Peter Kroone grootschalige en artistiek hoogwaardige opera’s naar het Rotterdamse sportpaleis, zonder subsidie en zonder sponsoren. VIP-arrangementen voor bedrijven, daar won hij de kosten met wisselend succes mee terug.

Tot Nederland te klein werd en Kroone met zijn bedrijf naar het buitenland trok, om daar het succes te beproeven. Dat lukte redelijk, al zat de markt de laatste drie jaar op slot, en bleven de meeste opera’s in depot.

Maar nu is Kroone 57. Hij wil stoppen en doorgaan als adviseur. De decors van al zijn opera’s – Fiatjes 500 uit Cavalleria Rusticana, een reusachtig Christusbeeld, levensechte bergen en honderden kostuums – zijn netjes opgeslagen in een loods in Amsterdam-Westpoort, wachtend op Kroones kroonprins. Probleem: die kwam niet.

Dus staan de opera’s sinds gisteren op eBay. Aida te koop!

Negen opera’s zijn het, waarvan vier geheel compleet. Gezamenlijke nieuwwaarde: ca. 1,8 miljoen euro. Gisteravond stond de eBay-teller voor de meeste opera’s op 100 dollar. Bieden mag tot en met dinsdag.

Zal de nieuwe producent van grootschalige stadionopera’s opstaan? Kroone is optimistisch. Velen reageerden al. Een rijke Rus, die zijn geliefde graag in een echte Traviata wil horen. Amerikanen, die met het fenomeen stadionopera onbekend zijn.

Wat weegt dat nou, zo’n opera? Nou, reken alles samen op zeven forse zeecontainers. Als de komende week niemand voor de gestelde bodemprijs of meer toehapt, worden alle decors en zwaarden en helmen en baljurken stuk voor stuk geveild.

Peter Kroone is er dan niet bij. Het zien verbrokkelen van zijn droom zou na twintig jaar te veel pijn doen.

Mischa Spel

    • Mischa Spel