Servies Yvon Jaspers kost DWDD 50.000 euro

VARA overtreedt de Mediawet met aanprijzen ‘Kakelbont’-servies.

Het Commissariaat voor de Media (CvdM) heeft in november vorig jaar praatprogramma De Wereld Draait Door (VARA) een boete van 50.000 euro opgelegd, omdat Boer Zoekt Vrouw-presentatrice Yvon Jaspers in het programma haar ‘Kakelbont’-servies promootte. Daarmee heeft het programma de Mediawet overtreden. Programma’s op de publieke omroep mogen geen reclame maken voor producten buiten reclamespots om. Non-spotreclame is alleen toegestaan bij goede doelen.

Ook in het VARA/BNN-programma Madiwodovrijdagshow werd het servies van de KRO-presentatrice getoond. Daarvoor kreeg de VARA een waarschuwing. Bij DWDD werd het servies van Jaspers te duidelijk aangeprezen, oordeelde het CvdM. Zo zei presentator Matthijs van Nieuwkerk onder meer tijdens de bewuste uitzending: „Kan ik dit alleen in de PC Hooftstraat kopen of...?”. Jaspers:„Nee, juist niet. Het is dus heel goed te betalen en voor iedereen. Dat is nou eens leuk.” NRC