Rutte: er is echt geen afspraak met de SGP

Premier Mark Rutte blijft erbij dat hij geen bijzondere afspraken over het regeringsbeleid heeft gemaakt met de SGP. Hij zei dat gisteren, tijdens het Vragenuurtje in de Tweede Kamer.

D66-leider Alexander Pechtold vroeg Rutte naar de Kamer te komen, nadat de premier afgelopen zaterdag bij de SGP-jongeren had gezegd: „Wat me altijd zeer bevalt aan de samenwerking met de SGP, is de betrouwbaarheid: afspraak is afspraak.” Pechtold vroeg hierop om „actieve transparantie”.

De SGP heeft twee zetels in de Tweede en één in de Eerste Kamer. Ze is geen officiële gedoogpartner van het kabinet, maar speelt in de praktijk soms een doorslaggevende rol door de coalitie te steunen.

Volgens Rutte zijn er „geen afspraken met de SGP. De uitspraak ‘afspraak is afspraak’ geldt ook voor mijn goede contacten met de heer Pechtold”.