Russische moordverdachte vastgoedmagnaat Endstra overleden

Technische Recherche bij de auto van Endstra na de moord op de 'bankier van de onderwereld' in 2004. Foto NRC / Maurice Boyer

De Russische verdachte die vastzat voor de moord op vastgoedmagnaat Willem Endstra is overleden in een ziekenhuis, meldt persbureau Novum. Hij zou aan de gevolgen van een hersenbloeding zijn bezweken.

Als gevolg van zijn overlijden gaat de strafzaak tegen de Rus niet door. Het onderzoek naar de moord op de Amsterdamse vastgoedmagnaat Endstra wordt wel voortgezet. Het Openbaar Ministerie in Amsterdam laat weten dat het onderzoek “immers niet alleen is gericht op de schutter, maar ook op andere personen die betrokkenen waren bij die moord.”

Behalve de Rus werden in oktober 2011 ook de Alkmaarse neven Ali N. en Özgür C. opgepakt. De twee waren al eerder gearresteerd als verdachten in de zaak. Ze zijn inmiddels weer op vrije voeten. De 27-jarige N. en 31-jarige C. blijven verdachten.

De toen 47-jarige Rus werd in oktober 2011 aangehouden in Polen, waarna hij werd overgeleverd aan Nederland. Een internationaal opsporingsbevel leidde tot zijn aanhouding. Aan de zaak zijn sinds 2004 voortdurend rechercheurs blijven werken, deels in samenwerking met andere landen.

Vastgoedmagnaat Endstra, zijn bijnaam was bankier van de onderwereld, werd op 17 mei 2004 op 51-jarige leeftijd voor de deur van zijn kantoorvilla aan de Apollolaan in Amsterdam-Zuid op klaarlichte dag doodgeschoten. Tussen maart 2003 en eind januari 2004 sprak Endstra meerdere keren met de inlichtingeneenheid van de politie. De vastgoedman beweerde dat Willem Holleeder hem voor miljoenen had afgeperst en dat Holleeder achter verschillende moorden zat.

    • Judith Laanen