Rusland blijft Syrië van wapens voorzien

Rusland weigert zich aan te sluiten bij de oproepen tot stopzetting van het regeringsgeweld in Syrië.

Rusland ziet geen reden om de wapenleveranties aan het Syrische regime stop te zetten. Dat heeft de Russische onderminister van Defensie Anatoli Antonov gisteren verklaard. Rusland heeft „goede, sterke, militaire, technische samenwerking met Syrië en we zien geen reden die te heroverwegen”, zei Antonov. Rusland stuurde in januari nog een schip met wapens en munitie naar Syrië.

Antonovs mededeling volgde op een botsing in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties tussen Rusland, dat samen met China tot dusverre twee resoluties over Syrië heeft gevetood, en de Verenigde Staten. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, zei dat het tijd werd voor Rusland en China om zich aan te sluiten bij de oproepen tot stopzetting van het regeringsgeweld. Haar Russische ambtgenoot Sergej Lavrov zei dat het regime „een zware verantwoordelijkheid draagt”, maar hield vast aan het Russische standpunt dat oppositiestrijders en extremisten onder hen ook geweld plegen.

De belangrijkste Syrische oppositiegroep riep deze week kort voor een gesprek met internationaal bemiddelaar Kofi Annan op tot militaire interventie in Syrië en tot bewapening van de rebellen van het Vrije Syrische Leger. Annan ziet het juist als zijn eerste taak het geweld te beëindigen, en pleit daartoe voor een dialoog tussen oppositie en het regime. Reuters, AP, AFP