Bemande rondreis door het zonnestelsel

Vijf astronauten vertrekken voor een verkenning van het zonnestelsel. Tijdens de jaren durende expeditie landen ze op Venus, Mars en Pluto en op manen van Jupiter. Een geniaal idee van de BBC, om via zo’n verhaal allerlei kennis over de planeten onze hoofden binnen te smokkelen. Het tweeluik Space Odyssey: Voyage To The Planets uit 2004 had door Jules Verne bedacht kunnen zijn.

Twee uur lang verveel je je geen seconde. Je reist met de vijf mee en de eerste landing is meteen al berespannend: een haastig verblijf op Venus, vanwege de krankzinnige temperatuur en druk. “Als een bankoverval,” zegt een van de astronauten in een zogenaamd vooraf opgenomen fragment.

Het is fictie maar de vorm is die van een documentair verslag. Er is uitleg via animaties en via interviews met de vluchtleiding. Prachtig wordt in beeld gebracht wat de astronauten zien in hun banen om Jupiter en Saturnus. Aan de landschappen van de landingsplaatsen op Io, Europa en zelfs Pluto is veel aandacht besteed. En natuurlijk ontsnappen de ontdekkingsreizigers aan allerlei gevaren.


http://www.youtube.com/watch?v=SjeFxD75Tc8

“Als je wilt dat mensen een schip bouwen, zeg ze dan niet hout te verzamelen en aan het werk te gaan, maar leer ze verlangen naar de eindeloze zee.” Met dit citaat van Antoine de Saint-Exupéry pleitte astronoom Neil deGrasse Tyson op 7 maart in het Amerikaanse Congres tegen bezuinigingen op NASA. Tysons welsprekende betoog staat op YouTube.

http://www.youtube.com/watch?v=FsBX8_oOCkw

In dat verband een goed bericht: er komt in 2013 een remake van de serie Cosmos die in de jaren ’80 werd gepresenteerd door astronoom Carl Sagan en talloze aanstaande wetenschappers inspireerde. De presentator van de nieuwe reeks: Neil deGrasse Tyson.

    • Herbert Blankesteijn