Robert M. legt verklaring af in zedenzaak - ‘gevoelens een vloek’

Willem Anker, een van de advocaten van Robert M. die vandaag spreektijd kreeg in de Amsterdamse zedenzaak. Foto NRC / Maurice Boyer

Robert M., hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak, heeft de Amsterdamse rechtbank toegesproken. Zijn verzoek tot spreekrecht, waarmee M. graag het beeld dat van hem geschetst is wilde nuanceren, werd vandaag ingewilligd.

NRC-redacteur Yasmina Aboutaleb, die bij de rechtszaak aanwezig is, zegt dat verdachten normaal gesproken alleen spreektijd krijgen tijdens een eindbetoog, en niet eerder, zoals nu.

Robert M. heeft voor zijn spreektijd kort gesproken over zijn pedoseksuele gevoelens. Die zouden een vloek zijn. Ook sprak hij van “de kaarten die ik uitgedeeld gekregen heb”. M. heeft gezegd zijn gevoelens lang te hebben onderdrukt, maar uiteindelijk toch eraan te te hebben gegeven. Naar eigen zeggen moest hij “24 uur per dag, 7 dagen per week” zijn “eigen bewaker” zijn:

“Ik heb het 10 jaar volgehouden. Ik vraag me af of iemand anders in mijn plaats dat langer had gedaan.”

In het kwartier extra spreektijd dat M. kreeg, vertelde Robert M. over zijn jeugd en het ontstaan van zijn gevoelens en de worsteling daarmee. De rechter benadrukte dat hij het kort moest houden. Over zijn seksualiteit zei M. dat het “als een zwaard van Damocles boven zijn hoofd hing” en dat het “elk moment kon vallen”.

Rechter hield vinger aan de pols bij spreektijd

Voordat M. aan zijn spreektijd kon beginnen, zei hij dat hij nog wat wijzigingen in zijn verklaring had, dus dat het een half uur zou worden. Volgens Aboutaleb vond de rechter dat “wat veel” en zou het bij een kwartier blijven. De rechter heeft gezegd coulant te zijn geweest in het verlenen van spreektijd. M. heeft ook antwoord gegeven op vragen tijdens het verhoor, waarin een beeld werd geschetst van de afgelopen vier jaar, en hoe hij in die tijd de kinderen heeft misbruikt.

De andere verdachte, Richard van O., heeft nog niets gezegd tijdens de eerste zittingsdag afgelopen maandag. Volgens Aboutaleb heeft hij ook geen spreekrecht aangevraagd zoals zijn echtgenoot Robert M. dat deed.

Update 16:53 uur:

In zijn verhoor liet Van O. weten dat hij niets afwist van het misbruik, meldt AT5. Ook zou hij eerdere verklaringen onder druk hebben afgelegd, omdat er sprake was van ‘een afgedwongen verklaring’. Tijdens het verhoor werd duidelijk dat Van O. medicijnen gebruikt tegen stress en depressiviteit, waardoor hij zeer versuft is en nauwelijks antwoord kon geven.

Wrakingsverzoek advocaten M. afgewezen

Afgelopen maandag had M. al een verzoek tot spreekrecht ingediend, maar daar kon toen niet op worden ingegaan omdat zijn advocaten een wrakingsverzoek indienden. Vanochtend werd bekend dat de rechters in het proces tegen Robert M. op de zaak mogen blijven. Zij kunnen niet worden beschuldigd van partijdigheid, zo oordeelde de wrakingskamer.

Na de verhoren worden vervolgens achter gesloten deuren de eerste zogeheten kinddossiers besproken. Daarin staat omschreven waaruit het misbruik van M., die een bekentenis heeft afgelegd, bestaat. Behalve de advocaten mogen daarbij alleen de ouders van het kind aanwezig zijn.