Riskant: een watje met superkrachten

Chronicle. Regie: Josh Trank. Met: Dane DeHaan, Alex Russell, Michael B. Jordan. In: 76 bioscopen.

Geef een gefrustreerd watje nooit superkrachten: dat kost de skyline van een Amerikaanse stad. Dat blijkt opnieuw in Chronicle, waar de zielige Andrew en zijn populaire vrienden Matt en Steve na een bezoek aan een mysterieuze chill-outgrot vol pluserend neon met hun geest voorwerpen – en zichzelf – laten bewegen. Even stof voor puberlol met opwaaiende jurkjes, maar Andrew – Dane DeHaan, die met zijn rood omrande ogen goed naar de jonge Leonardo DiCaprio keek – vervalt in razernij en waant zich Übermensch. Wat wil je: moeder kwijnt weg op sterfbed, dronken pa reageert zelfmedelijden op hem af, bullebakken pesten, meisjes zien hem niet staan.

Dat Andrew zich altijd verschuilt achter een camera helpt hem ook al niet. Maar geeft regisseur Josh Trank (26) van Chronicle een mooi alibi om te pas en te onpas ‘found footage’ in zijn film te lassen. En dat maakt Chronicle ondanks zijn muffe script best interessant. Trank switcht continu tussen gepolijste trucage en rauwe amateurbeelden, met jump cuts en harde overgangen. Dat goochelen met filmformaten suggereert niet zozeer dat het ‘echt gebeurd’ is – niemand die daar nog in gelooft – maar lijkt een voorbeeld van nieuwe filmesthetiek, een reflectie op het feit dat velen realiteit nu ervaren in allerlei beeldformaten. De finale, waarin Seattle sneuvelt op film, YouTube, bewakingscamera en televisie, is virtuoos.