Rellen door illegale mijnwerkers Peru

Meer dan tienduizend illegale goudmijnwerkers zijn vandaag in Peru slaags geraakt met de politie. Zeker drie mensen zijn daarbij om het leven gekomen en 38 raakten gewond, onder wie een politieagent.

Ten minste 12.500 kompels probeerden vandaag openbare gebouwen, markten en de luchthaven in de regionale hoofdstad Puerto Maldonado te bezetten, zei José Luis Aguirre, president van de regio Madre de Dios tegen persbureau AP. De oproerpolitie zette traangas in tegen de mijnwerkers, die pogingen van de regering om gouddelving op kleine schaal te reguleren proberen tegen te houden.

Goudkoorts heeft zo’n veertigduizend mijnwerkers naar Madre de Dios doen komen en de delving brengt grote schade toe aan het regenwoud en vervuilt het met kwik.
“De situatie is onhoudbaar”, zei Aguirre. “Je kunt in de hele stad geweerschoten horen.” Hij zei dat de situatie ‘uit de hand aan het lopen is’ en ‘veel erger kan worden’. De politie, die met zevenhonderd agenten ernstig ondervertegenwoordigd is, arresteerde 43 mensen, aldus gouverneur Gilberto Galindo.

De politie wist te voorkomen dat de mijnwerkers het busstation en vliegveld van de stad innamen, maar in het westen blokkeerden de kompels de snelweg die het hoogland van Cuzco en de Peruaanse kust verbindt met Brazilië. Ook kregen ze een belangrijke brug in handen.

“Iedereen is bang. De enkele overheidsgebouwen die functioneren, werken met de gesloten deuren”, zei Oscar Guadalupe uit Puerto Maldonado, die werkt met slachtoffers van kinderprostitutie in de vrijwel wetteloze regio. De normaal zo drukke straten van de stad zijn uitgestorven, aldus Guadalupe.

    • Annemarie Coevert