Preutse ongein over blote bejaarden

Wanderlust. Regie: David Wain. Met: Jennifer Aniston, Paul Rudd, Alan Alda, Justin Theroux. In: 30 bioscopen.

Waarom zou je een film maken over een stelletje doodvermoeide materialistische dertigers uit Manhattan die berooid en werkloos een tijdelijk toevluchtsoord vinden in hippiecommune Elysium? Omdat je de draak wilt steken met het doorgeslagen consumentisme van de Amerikaanse maatschappij in tijden van crisis? Of omdat het zo lekker dollen is met hippies?

Waarschijnlijk is het regisseur David Wain onder de vleugels van de soms subversievere komedieproducent Judd Apatow (Bridesmaids, Knocked Up) om dat laatste te doen. Ziedaar de nudistische wijnboer, de door overmatig lsd-gebruik in een tijdlus verstrikte stichter van het aardse paradijs en de huidige goeroe van het clubje met open deuren poepende veganisten: een Jezusfiguur met lam om zijn nek (ja echt). En vrije seks, zodat acteur Paul Rudd in een soort „You talkin’ to me?”-dialoog met de spiegel smerige praatjes over z’n eigen pik mag houden.

Een beetje te gniffelen valt er wel. Als je maar genoeg gekke types bij elkaar zet, gespeeld door niet al te bekende – op Jennifer Aniston na, die gezellig gek doet in een poncho – maar wel gelouterde acteurs, dan blijken grappen af en toe goed getimed. Het had zeker geholpen als ze ook nog grappig waren geweest. Hoe preuts is een film als het hoogtepunt van hilariteit blote bejaarden tijdens de landdag voor nudistische wijnboeren is?

    • Dana Linssen