Politiestaatjes

In een wereld vol Damschreeuwers, Waxinelichtgooiers en malloten met Suzuki Swifts veranderen schattige stadjes als Rhenen en Veenendaal op Koninginnedag in mini-politiestaatjes. Meer dan duizend agenten zullen de boel beveiligen. Wegversperringen, speciale camera’s en preventief fouilleren, het hoort er tegenwoordig allemaal bij.

Burgemeester Joost van Oostrum vindt al die maatregelen reuze spannend. Althans, die indruk krijg je als je kijkt naar het bizarre verslag dat RTV Utrecht onlangs maakte van de informatieavond voor inwoners van de binnenstad van Rhenen. De burgemeester vertelde dat de politie in de aanloop naar Koninginnedag zomaar kan langskomen om huizen van binnen te controleren. Als een inwoner tegen de burgemeester zegt dat hij niet zit te wachten op zo’n huiszoeking reageert Joost van Oostrum als volgt: „Ik snap uw emotie, maar ik zou u willen aanraden zich daar niet tegen te verzetten. Want anders denk ik dat u 30 april niet in Rhenen bent, maar in het arrestantencomplex van de politie Utrecht te Houten.” Met een bijna jongensachtig plezier spreekt hij die zinnen uit, schijnbaar opgewonden van de macht.

Een evenement dat een tikje groter is dan Koninginnedag zijn de Olympische Spelen, dit jaar in Londen. Daar gaan de maatregelen ietsje verder. Tijdens de Spelen vindt de grootste mobilisatie van militair- en beveiligingspersoneel sinds de Tweede Wereldoorlog plaats: tussen de 25.000 en 50.000 man zal op de been zijn. The Guardian: „Tijdens de Spelen zal een vliegdekschip op de Theems gelegd worden. Luchtafweergeschut zal de horizon afspeuren. Onbemande drones, gelukkig zonder dodelijke wapens, zullen boven de stadions hangen tijdens de openings- en sluitingsceremonie. (…) Duizend gewapende Amerikaanse diplomaten en FBI-agenten zullen patrouilleren in de olympische zone, een gebied dat is afgesloten van de rest van de stad door een 17 kilometer lang, 80 miljoen pond kostend hek met 5.000 volt erop.” Voorts is het verboden om anti-olympische posters in je huis te hebben en zullen er helikopters boven de stad zweven waar scherpschuttergeweren uitsteken. Internetproviders moeten opslaan waar en met wie je mailt, en met wie je praat op sociale media – op het laatste moment worden er ook nieuwe wetten voor surveillance op internet doorgevoerd.

Terwijl velen klagen over de steeds banger wordende westerse samenlevingen en het grootschalig inleveren van burgerrechten, is er één grote winnaar: de beveiligingsindustrie. Zij mogen namelijk de gadgets leveren om tijdens Koninginnedagen en Olympische Spelen de boel onder controle te houden. Die industrie is volgens The Guardian nu een paar honderd miljard waard, maar zal naar verwachting de komende acht jaar groeien tot 2,8 biljoen dollar. Ik voel me nu al veiliger.