Plasterk sterkste in Pauw & Witteman debat, PvdA’ers botsen over begroting

Duidelijke cijfers als het aan de kijker ligt, peilingen onder de kiesgerechtigden wijzen wat anders uit. Foto NOS

Ronald Plasterk heeft gisteravond laat het laatste debat van kandidaten voor het partijleiderschap van de PvdA gewonnen. Na afloop in de uitzending van Pauw en Witteman kreeg hij 43 procent van de stemmen. Tweede werd Diederik Samsom met 26 procent, voor Martijn van Dam (14 procent), Nebahat Albayrak (10 procent) en Lutz Jacobi (7 procent).

De vijf kandidaten botsten in het debat over het Europese verdrag over begrotingsregels. Martijn van Dam was het oneens met de lijn van de PvdA en vindt dat vóór het verdrag moet worden gestemd, ook als dat betekent dat Nederland extra moet bezuinigen om het begrotingstekort onder de drie procent te krijgen.

Plasterk, woordvoerder van de partij voor het onderwerp financiën, zei dat de partij tegen moet stemmen als Nederland niet een of twee jaar krijgt om orde op zaken te stellen. Hij wil hervormingen in plaats van harde bezuinigingen, die volgens hem de economie kapot maken. Plasterk werd gesteund door Samsom.

Het was het enige PvdA-debat dat op televisie werd uitgezonden. Alle kijkers konden stemmen, niet alleen PvdA-leden. Partijleden kunnen nog tot vandaag 12.00 uur stemmen voor het partijleiderschap, vrijdag om 16.00 uur wordt de winnaar bekendgemaakt. Samsom scoort in de peilingen tot nu toe het beste, gevolgd door Plasterk.

PvdA’ers botsen over Europese begrotingsdiscipline: