Ook Saoedi-Arabië sluit ambassade Syrië

Saoedi-Arabië heeft vandaag haar ambassade in Syrië gesloten, en alle diplomaten in het land teruggehaald. Dat meldt de Saudi Press Agency vanavond.

Het Saoedi-Arabische ministerie van Buitenlandse zaken heeft aan het persbureau laten weten dat de beslissing voortkomt uit de huidige gewelddadige gebeurtenissen in Syrië. Het land neemt deze beslissing in navolging van Nederland, waarvan de ambassade in Syrië ook vandaag is gesloten. Dit gebeurde om een politiek signaal van afschuw over het regime van Assad uit te drukken.

Middenoosten-deskundige voor NRC Handelsblad Carolien Roelants zegt over de sluiting dat deze niet opmerkelijk is:

“De ene na de andere ambassade sluit in Syrië. De meesten, niet allemaal, geven als reden de veiligheidssituatie. Het nadeel van het sluiten van de ambassade is dat je geen uitkijkpunt meer hebt en dus veel minder op de hoogte bent van wat er zich allemaal afspeelt in een land.”

Roelants denkt niet dat Assad onder de indruk is van alle sluitingen:

“Hij denkt alleen maar aan zijn eigen overleven. De onvrede van andere landen zal hem een zorg zijn.”

Syrië viel Saoedi-Arabië hard aan

Syrië betreurde eind vorige maand de oproep van Saoedi-Arabië tot financiering van gewapende rebellengroepen in het land. Syrië zag een dergelijke steun als een versterking van het internationale terrorisme. Dit land is door het financieren van rebellen “een deelgenoot” in het Syrische bloedvergieten geworden, zo meldde de Syrische regering.

Saoedi-Arabië, waar de meerderheid van de bevolking soenniet is, heeft altijd al veel kritiek gehad op de onderdrukking van soennieten in Syrië door de machthebbende Alawieten, een kleine minderheidssekte waartoe ook Assad behoort.