Tien Nederlandse kinderen bij busongeluk, toestand onbekend

Caption: Picture shows the back of a bus that crashed into a motorway tunnel in Sierre in western Switzerland early March 14, 2012. A bus carrying a Belgian school party home from a ski trip crashed into the wall of a tunnel in Switzerland late on Tuesday, killing 28 people, including 22 children. The bus, transporting 52 people, mostly school children aged about 12 from the towns of Lommel and Heverlee in Belgium's Dutch-speaking Flanders region, crashed in the Swiss canton of Valais, police told a news conference early on Wednesday. REUTERS/Denis Balibouse (SWITZERLAND - Tags: TRANSPORT DISASTER) De achterkant van de verongelukte bus met Belgische en Nederlandse kinderen in Zwitserland. Foto Reuters / Denis Balibouse

In de bus die gisteravond verongelukte in Zwitserland zaten tien Nederlandse kinderen. Hun toestand is nog onbekend. Bij het ongeval vielen 28 doden en vielen 24 gewonden.

De bus met 52 schoolkinderen uit twee scholen uit Lommel en Heverlee reed terug naar België na een skivakantie in Val d’Anniviers. Het voertuig botste op snelweg A9 tegen een verhoging van de weg en reed in tegen de wand. De touroperator van de verongelukte bus, Top Tours in Aarschot, wilde tegenover persbureau AFP geen commentaar geven.

Acht van de Nederlandse kinderen wonen in België, een in Nederland en van de tiende is dat nog niet bekend. Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken aan nrc.nl. Negen kinderen komen van de school in Lommel, de tiende van de school in Heverlee.

De Belgische krant Het Laatste Nieuws bericht op basis van de Leuvense burgemeester Louis Tobback dat de meeste slachtoffers vermoedelijk uit de school in Lommel. Tobback:

“Alles wijst er op dat de leerlingen uit Heverlee achteraan in de bus zaten. Ik leef mee met mijn collega in Lommel. Daar staan ze wellicht voor nog een grotere ramp.”

De Nederlandse ambassadeur uit Bern is aanwezig bij de plek van het ongeval. De Zwitserse politie houdt het er vooralsnog op dat de slachtoffers uit Vlaanderen komen. Het identificeren van de slachtoffers is nog gaande, meldt persbureau Novum.

Vanochtend kwamen de eerste ouders van de kinderen uit Heverlee om 7.00 uur aan bij de basisschool van hun kinderen. 24 van de inzittende van de bus kwamen hier vandaan. Van daaruit vertrokken een aantal ouders naar het militaire vliegveld van Melsbroek bij Brussel om naar Zwitserland af te reizen.

Premier Rutte heeft geschokt gereageerd op het ongeluk met een Belgische bus in Zwitserland. In een eerste reactie spreekt de premier van een “onvoorstelbaar drama”, meldt persbureau Novum. Rutte:

“Voor iedereen die hierbij betrokken is, is dit een onvoorstelbaar drama. Voor de kinderen in de bus en hun ouders in de eerste plaats. Bij hen zijn onze gedachten nu allereerst.”

Rutte bracht vanochtend namens de Nederlandse bevolking zijn “intense gevoelens van medeleven” over aan de Belgische premier Elio di Rupo en de Vlaamse minister-president Kris Peeters.