Nederlandse ambassade in Syrië dicht - ‘politiek signaal aan Assad’

De Nederlandse ambassade in de Syrische hoofdstad Damascus gaat binnen enkele dagen dicht. Volgens minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken sluit de ambassade vanwege een “verslechterde veiligheidssituatie en om een politiek signaal van afschuw over het regime van Assad uit te drukken”, meldt een woordvoerder.

In een verklaring op de website van het ministerie zegt Rosenthal:

“De sluiting onderstreept onze afschuw over het gruwelijke geweld van het Syrische regime. De contacten met en de steun aan de oppositie zetten we op een andere manier voort.”

Middenoosten-deskundige voor NRC Handelsblad Carolien Roelants zegt over de sluiting dat deze niet opmerkelijk is:

“De ene na de andere ambassade sluit in Syrië. De meesten, niet allemaal, geven als reden de veiligheidssituatie. Het nadeel van het sluiten van de ambassade is dat je geen uitkijkpunt meer hebt en dus veel minder op de hoogte bent van wat er zich allemaal afspeelt in een land.”

De Nederlandse ambassadeur was al een tijd terug in Nederland, zijn plaatsvervanger nam het waar.

‘Assad niet onder de indruk’

Roelants denkt niet dat Assad onder de indruk is van alle sluitingen:

“Hij denkt alleen maar aan zijn eigen overleven. De onvrede van andere landen zal hem een zorg zijn.”

Rosenthal maakte de sluiting woensdagmiddag bekend, nadat hij leden van de Syrische oppositie op het ministerie had ontvangen. Met hen besprak de minister de zorgelijke situatie in Syrië. Volgens Rosenthal is het van groot belang dat de oppositie zich verenigt, want “hoe eensgezinder, hoe sterker de vuist die je kunt maken.”

Italiaanse en Britse ambassades in Syrië nu ook dicht

Ook andere landen sluiten hun ambassades. Zo meldde het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag de ambassade in Syrië te hebben gesloten. Het land vindt het geweld door het Syrische regime tegen de eigen burgers “onacceptabel” en veroordeelt het “in allersterkste bewoordingen”.

Groot-Brittannïe besloot vorige week ook al de ambassade in Syrië per direct te sluiten. Alle diplomaten zijn uit angst voor hun veiligheid teruggetrokken uit Damascus, zei minister van Buitenlandse Zaken William Hague. Canada, Frankrijk, Spanje en de Verenigde Staten sloten eerder al hun ambassades uit protest tegen het aanhoudende geweld.