Nederlands bedrijf verbouwt biobrandstofgewassen bij Fukushima

Het complex met nucleaire reactoren bij Fukushima, waar zich vorig jaar calamiteiten voordeden als gevolg van de tsunami en aardbeving in Japan. Foto Reuters via Japans persbureau Kyodo

Het Nederlandse bedrijf Waterland International gaat biobrandstofgewassen verbouwen bij Fukushima, in het gebied dat door de kernramp vorig jaar radioactief besmet is geraakt. Het bedrijf heeft een overeenkomst met een Japanse boerenfederatie voor het beplanten van 2.000 tot 3.000 hectare, een oppervlak ten grootte van de gemeente Leiden, schrijft NRC Handelsblad vanmiddag.

De grond bevat zoveel radioactief cesium-137 dat veel voedselsoorten er niet meer verbouwd mogen worden. Sowieso raken ze hun producten nauwelijks kwijt, omdat mensen geen voedsel uit Fukushima durven te eten. Biobrandstofgewassen zijn voor deze boeren een oplossing, zegt directeur William Nolten van Waterland International. Zijn bedrijf gaat Camelina planten. Uit de zaden wordt biodiesel gemaakt.

De Japanse regering gaat ook onderzoeken of Camelina de hoeveelheid cesium-137 in de grond kan verminderen. Eerder werden bij Tsjernobyl al zonnebloemen geplant die het cesium uit de grond opnamen. Een proef met zonnebloemen bij Fukushima is mislukt.

Waterland verwacht dat het later een groter gebied rond Fukushima zal bewerken. Vele boerenfederaties zouden interesse hebben. Zo’n 800.000 hectare grond is ongeschikt geworden voor voedselgewassen. De energiegewassen kunnen ook worden gebruikt in elektriciteitscentrales, voor het produceren van groene stroom. Japan heeft grote interesse voor schone energie, nu het diverse kerncentrales heeft gesloten.