Nederland wekt opnieuw ergernis Europese Unie over Israël

Rosenthal begin vorige maand op een persconferentie in Praag. Foto AFP / Michal Cizek

De Nederlandse regering sluit zich als enige niet aan bij de kritiek van EU-landen op geweld van Israëlische kolonisten. Dat schrijft NRC Handelsblad vanmiddag. Deze ongebruikelijke positie heeft tot grote ergernis geleid bij diverse Europese landen.

Het is bijzonder dat minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) zich zo expliciet tegen de Europese aanpak keert, maar het past in een patroon. Rosenthal stelt zich in Europees verband steeds nadrukkelijker op als bondgenoot van Israël. Niet eerder leidde die opstelling tot een geïsoleerde Nederlandse positie.

EU-rapport signaleert ‘alarmerende toename’ geweld kolonisten

In een geheim rapport van de Europese diplomatieke vertegenwoordigingen in Jeruzalem en Ramallah, signaleren diplomaten een “alarmerende” toename van het geweld door kolonisten. Ze schrijven onder meer dat de Israëlische nederzettingen illegaal zijn volgens internationaal recht en dat die een twee-statenoplossing “onmogelijk” maken. Cijfers van de Verenigde Naties laten volgens het rapport zien dat het aantal aanvallen door kolonisten tegen Palestijnen in 2011 verdrievoudigd is tot 411.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet via de Nederlandse diplomatieke vertegenwoordiging in Ramallah weten dat het primaat voor deze kwestie in Brussel ligt en dat Nederland derhalve een “algemeen voorbehoud op de gehele tekst” maakt. Onderaan het Europese rapport staat dit ook vermeld: “NL places a general reserve on the document.” Dat is ongebruikelijk. Rosenthal passeert daarmee in feite zijn eigen uitgezonden diplomaten.

‘Hardste Nederlandse opstelling ooit’

VVD-Kamerlid Han ten Broeke gaat ervan uit dat Nederland zich alsnog zal inzetten voor een gemeenschappelijk EU-standpunt. Ten Broeke: „Het gebruik van geweld door kolonisten moet vanzelfsprekend veroordeeld worden.”

Diplomaten wijzen erop dat alle [21] Europese vertegenwoordigingen in Jeruzalem en Ramallah de kritiek op Israël onderschrijven. Een Europese diplomaat: zegt over de Nederlandse houding in Europa: “Wat we waarnemen is de hardste Nederlandse houding ooit, een houding die in wezen overeenkomt met de hardste opstelling binnen Israël.”

Een Israëlische regeringsmedewerker noemde het Europese rapport op de website EUobserver „onacceptabel” vanwege het eenzijdige karakter ervan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het voorbehoud ‘procedureel’ en zegt dat beleidsvorming in hoofdsteden of in Brussel moet plaatsvinden.