Melige meezingshow Ed Sheeran

Ed Sheeran. Gezien: 12/3, Melkweg, Amsterdam.

Ontwapenend en nieuw. Dat was de roodharige Ed Sheeran toen hij bijna twee jaar geleden zijn liedje The A Team kwam zingen bij Jools Holland op de BBC. De negentienjarige Londenaar was een sensatie, slechts gewapend met een akoestische gitaar en vrijuit zingend over seks en drugs.

Intussen is zijn album + (‘Plus’) een hit en trekt hij volle zalen, grotendeels bevolkt door meisjes die de K3-leeftijd nog maar net ontgroeid zijn. Gezellig meezingen is het devies en Ed speelt daar handig op in met zijn samplemachine, die hem in staat stelt om zonder muzikanten op tournee te gaan en een warme band op te bouwen met het meidenpubliek.

Sheeran benut de mogelijkheden van zijn loop-station tot het uiterste. Hij speelt een gitaarpartij, herhaalt die met digitale middelen en heeft zo zijn handen vrij om er een feestje van te maken. Openingsnummer Give me love rekte hij gisteren in de uitverkochte Melkweg meteen tot een kwartier, met duidelijke instructies voor de partijen die het publiek moest zingen.

Het leidde de aandacht af van zijn werkelijke kwaliteiten. Zijn muziek raakt aan rap, dubstep en dancehall, maar door zijn platte meezingrituelen werd het een geanimeerd kinderfeest dat het in de Efteling goed zou doen. De hits werden tot het laatst bewaard en de clips draaiden mee op videoschermen.

Misschien was het nog wat vroeg om Ed Sheeran zo’n hele tournee in zijn eentje op pad te sturen. Hij is een rasentertainer, maar zijn muziek sneeuwde onder door al die lollige publieksparticipatie.