Mario Gomez, de Duitse doelpuntenmachine

Mario Gomez scoorde gisteren vier keer voor zijn ploeg Bayern Munchen. Het werd 7-0 in het Champions-Leagueduel tegen FC Basel.

Als Arjen Robben de bal in de 81ste minuut had breedgelegd op de vrijstaande Mario Gomez, zou de Duitser op gelijke hoogte zijn gekomen met Lionel Messi. De kleine Argentijn scoorde vorige week vijf keer voor Barcelona in de Champions Leaguewedstrijd tegen Bayer Leverkussen: een record.

Gomez had er op dat moment voor Bayern al vier ingeschoten tegen FC Basel en was op zoek naar zijn vijfde. Maar Robben ging voor eigen succes en bepaalde daarmee de eindstand op 7-0. Gomez bleef staan op vier doelpunten, wat zijn totaal in deze jaargang van de Champions League op elf bracht.

De 26-jarige Gomez maakte in de zomer van 2009 voor een bedrag van dertig miljoen euro de overstap van VfB Stuttgart naar Bayern. De lange spits had het in zijn eerste seizoen moeilijk bij de Beierse club. Onder trainer Louis van Gaal zat hij geregeld op de bank en scoorde hij dat seizoen ‘slechts’ tien keer.

Pas in zijn tweede seizoen bij de Rekordmeister ging het lopen bij Gomez. Met 28 goals in de competitie groeide Gomez uit tot de eerste centrumspits van het elftal. Hij was een van de lichtpuntjes in het rampseizoen dat Bayern beleefde en Van Gaal uiteindelijk zijn baan kostte.

Toch is Gomez – zijn achternaam komt van een Spaanse vader – in het Duitse elftal van bondscoach Joachim Löw niet onomstreden. Ondanks zijn 26 treffers in 51 interlands is hij vaak tweede keus achter veteraan Miroslav Klose, met 58 interlandgoals die meest trefzekere speler in de huidige Mannschaft.

Gisteren liet Gomez, in het duel tegen FC Basel in de achtste finales van de Champions League, zien dat hij een doelpuntenmachine is. Bayern had de eerste wedstrijd in Zwitserland met 1-0 verloren. Aan de hand van een ontketende Gomez wervelde Bayern in München door de verdediging van de Zwitsers heen. Door vier treffers van Gomez, twee van Robben en een van Thomas Muller werd het 7-0. De eindstand was niet eens geflatteerd.

Na afloop weigerde goalgetter Gomez zich met alleskunner Messi te vergelijken. „Hij is een heel andere speler”, zei hij tegen UEFA.com. „Ik zie hem niet als een collega, maar als de ultieme voetballer.”