‘Leger Syrië herovert opstandige noordwestelijke stad Idlib’

Strijders van het Vrije Syrische Leger vierden afgelopen weekend nog dat zij een eerste offensief van het Syrische leger hadden weerstaan. Foto AP / Rodrigo Abd

Het Syrische regeringsleger heeft na een beleg van vier dagen de noordwestelijke stad Idlib weer volledig onder controle. De gewapende opstandelingen van het Vrije Syrische Leger zouden zich gisteravond uit de stad hebben teruggetrokken.

Een lokale anti-regeringsactivist zei vanochtend tegen persbureau AFP dat er sinds gisteravond niet meer gevochten wordt in Idlib. Nadat de opstandelingen zich hadden teruggetrokken, heeft het regeringsleger de stad volgens activist Noureddine al-Abdo bestormd en huiszoekingen verricht.

Gisteren werd er in en rond Idlib nog hevig gevochten. Daarbij vielen volgens activisten tientallen doden. De lijken van burgerslachtoffers zouden door regeringstroepen in een moskee zijn gedumpt. Ook zouden 22 soldaten in een hinderlaag van rebellen zijn gedood.

Vanuit de zuidelijke stad Deraa kwamen vanochtend ook berichten over gevechten tussen opstandelingen en het Syrische leger. Zo’n twintig tanks en andere militaire voertuigen zouden een wijk van Deraa hebben omsingeld en raketten afschieten op gebouwen. Deraa is de stad waar in maart vorig jaar de volksopstand tegen het regime van president Bashar al-Assad begon.

Bemiddelaar Annan reageert later vandaag op antwoord Assad op vredesvoorstel

Kofi Annan, die afgelopen weekend namens de VN en Arabische Liga met president Assad sprak in een poging een politieke oplossing voor het conflict in Syrië te vinden, zal later vandaag reageren op de reactie die Assad hem heeft gestuurd op zijn vredesvoorstellen. Annan is op dit moment nog bezig om de reactie van Assad te bestuderen, aldus zijn woordvoerder vanochtend tegen persbureau Reuters.

Sinds de bemiddelingspoging van Annan van afgelopen weekend ging het geweld in Syrië, vooral van de kant van het regime, onverminderd door. Annan zelf zei na afloop van zijn twee gesprekken met de president dat het “moeilijk wordt” het geweld te beëindigen. Het regime van Assad is namelijk van mening dat “terroristische groepen” moeten worden uitgeschakeld voordat praten over een oplossing zinvol is. De president kondigde gisteren parlementsverkiezingen aan die in mei moeten plaatsvinden.