Kortkolom buitenland

Arrestatie 24 Duitse neonazi-verdachten

Berlijn. De Duitse politie heeft gisteren bij invallen in de buurt van Koblenz 24 vermoedelijke neonazi’s opgepakt, die van gewelddadigheden worden verdacht tegen linkse en antifascistische groeperingen. De invallen waren gericht tegen de zogenoemde ‘Kameradschaft Aktionsbüro Mittelrhein’, een extreemrechtse organisatie. De groep zou geen contacten hebben met de rechtse terroristen Böhnhardt en Mundlos, die van een serie moorden op allochtonen worden verdacht. Onder de verdachten is een functionaris van de rechts-radicale partij NPD. (NRC)

Argentinië: abortus na verkrachting legaal

Buenos Aires. In Argentinië is abortus na verkrachting niet langer strafbaar. Dat heeft het Hooggerechtshof in Buenos Aires gisteren bepaald. Tot nu toe besliste een rechter of een vrouw zwangerschap na een verkrachting mocht afbreken, waarbij hoogst zelden toestemming werd gegeven. Een verklaring onder ede afgeven aan de dokter over verkrachting is vanaf nu voldoende. Vrouwen die in levensgevaar verkeren vanwege hun zwangerschap mochten al abortus plegen. Volgens Human Rights Watch plegen jaarlijks ongeveer een half miljoen Argentijnen illegaal abortus. (AP, BBC)

VN-soldaten Haïti de cel in om verkrachting

Port-Au-Prince. Twee Pakistaanse VN-soldaten zijn vorige week in de Haïtiaanse havenstad Gonaives veroordeeld tot een jaar celstraf voor het verkrachten van een 14-jarige jongen. Dat maakten de VN gisteren bekend. De soldaten maakten deel uit van de VN-vredesmissie in Haïti. Rechters van een Pakistaans militair tribunaal velden het oordeel. De VN meldden tevens dat Pakistan komende vrijdag 150 Pakistaanse missieleden terugtrekt. Het is onduidelijk of die soldaten worden vervangen. (AP)

Doodvonnis bij verstek voor leider Al-Qaeda

Algiers. Een rechtbank in de Algerijnse hoofdstad Algiers heeft gisteren de chef van Al-Qaeda-in-de-Islamitische-Maghreb en acht medewerkers bij verstek ter dood veroordeeld. Abdelmalek Droukdel werd schuldig bevonden aan moord, lidmaatschap van een terreurorganisatie en gebruik van explosieven bij drie gecoördineerde aanslagen in Algiers in 2007, waarbij 22 doden vielen. Droukdels terreurgroep is met name actief in Algerije, Mali en Mauretanië. (AFP)

Dagboek Srebrenica naar Joegoslavië-hof

Den Haag. De voormalige Dutchbatter luitenant-kolonel Johannes Rutten, getuige in het proces tegen Radovan Karadzic, geeft inzage in het dagboek dat hij bijhield tijdens zijn verblijf in Srebrenica. Dat heeft het ministerie van Defensie gisteren bekend gemaakt. Het Joegoslavië-tribunaal had eerder gedreigd met een celstraf en een boete als Rutten zou blijven weigeren zijn dagboek in te laten zien. De ex-Dutchbatter zei dat er privacygevoelige dingen in staan, maar hij mag die afschermen. (NRC)

VS mogen legerbasis in Rusland gebruiken

Moskou. Rusland gaat de Verenigde Staten toestemming verlenen om een legerbasis te gebruiken voor het vervoer van troepen en militair materieel naar en van Afghanistan. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov vandaag bekendgemaakt. Een luchtmachtbasis in de stad Oeljanovsk zou snel ter beschikking worden gesteld. De deal moet nog worden goedgekeurd door het parlement. De VS mogen nu al over landroutes door Rusland de troepen in Afghanistan bevoorraden. (AP)