Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Kolonistenspel VPRO ‘antisemitisch’

Israëlische landjepik in VPRO-spel
Israëlische landjepik in VPRO-spel

In het online spel ‘De Kolonisten van de Westelijke Jordaanoever’ op de website van de VPRO moet je als kolonist proberen het aantal nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever uit te breiden. Je kunt punten scoren met de ‘Anne Frank-kaart’ of de ‘Ahmadinejad-kaart’ spelen om te voorkomen dat je terrein verliest. De speler kan zijn „Joodse gierigheid” en „typische handelsgeest" inzetten.

Het spel, geïnspireerd op het bordspel ‘Kolonisten van Katan’, werd al in december 2010 op de website geplaatst, maar leidde deze week tot ophef. Verschillende organisaties noemen het spel ‘antisemitisch’, zo meldt The Jerusalem Post vandaag.

Het spel is gemaakt door de jongerenredactie van de VPRO Gids en is bedoeld als ironisch commentaar op het Israëlisch-Palestijnse conflict, zegt een woordvoerder van de VPRO. „Het is niet bedoeld om te spelen, je kunt het niet downloaden. Je kunt het zien als een visuele column. De satire druipt ervan af.” Op de website wordt het spel aanbevolen als: „een van de items die iedereen met liefde haat”. De VPRO is vooralsnog niet van plan het spel van de website te verwijderen.

Het CiJo, de jongerenorganisatie van het het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), vindt het spel misplaatst. „Er wordt gebruik gemaakt van hele traditionele antisemitische opvattingen. Ze hadden net zo goed op Stormfront kunnen staan”, aldus voorzitter Joël Serphos. „De VPRO zegt dat het om satirische kritiek op het nederzettingenbeleid gaat, maar daar klopt niets van.”

Het Simon Wiesenthal Center, documentatiecentrum over de Holocaust, heeft een brief gestuurd naar Eurocommissaris Viviane Reding met het verzoek druk uit te oefenen op de Nederlandse regering om dit „verontrustende spel” te verwijderen. Minister Van Bijsterveldt (Media, CDA) heeft geen mening over het spel, meldt haar woordvoerder. „De overheid bemoeit zich niet inhoudelijk met omroepactiviteiten. Bovendien is het spel gefinancierd met verenigingsgeld, daar hebben wij niets over te zeggen.”