Zeven Nederlandse kinderen overleden - juridisch onderzoek naar busramp

De Belgische premier Di Rupo samen met de Zwitserse president Eveline Widmer-Schlumpf tijdens de persconferentie in Zwitserland. Foto AP/Keystone

Bij het busongeluk dat gisteravond plaatsvond in Zwitserland zijn zeven Nederlandse kinderen overleden, zo meldde politiecommissaris Christian Varone zojuist tijdens een persconferentie in Sion.

Aan boord van de bus zaten tien Nederlandse kinderen. Negen van hen zaten op een basisschool in Lommel. Het andere Nederlandse kind op een school in Heverlee, vlakbij Leuven. In totaal kwamen daarnaast 21 Belgen om het leven. Van de 24 gewonden zijn er 22 nu geïdentificeerd. 17 gewonden komen uit België, drie Nederlandse kinderen zijn gewond geraakt. Hoe zij er aan toe zijn, is niet bekendgemaakt. Verder zijn gisteravond een Pools en een Duits kind gewond geraakt.

Drie kinderen in coma

Drie van de gewonden liggen momenteel in coma, van wie de nationaliteit niet duidelijk is. Dat meldde raadslid en locoburgemeester Kris Verduyckt eerder vandaag tijdens een persconferentie gegeven vanuit Lommel over het ongeluk. Volgens Verduyckt is van zestien kinderen nog niet duidelijk hoe ze eraan toe zijn. Zeker zes kinderen hebben het ongeval overleefd. Diverse gewonde slachtoffers zijn er nog zeer ernstig aan toe, en mogelijk in levensgevaar. Hierdoor is niet uitgesloten dat het dodental nog oploopt.

De meeste slachtoffers komen van de school ’t Stekske in Lommel, vlak over de grens. De meeste van deze leerlingen zaten tijdens het ongeval voorin de bus. Onder de zes overleden volwassenen bevonden zich een 54-jarige leraar van deze school en een 38-jarige medewerker.

De identiteit van de overleden kinderen die al wel bij de politie bekend zijn, worden volgens Verduyckt nog nog niet openbaar gemaakt omdat de Zwitserse autoriteiten de ouders eerst de kans willen geven het nieuws te vernemen en te verwerken.

Juridisch onderzoek naar oorzaak

Het Zwitserse ministerie van Justitie start een juridisch onderzoek naar de toedracht van het ingrijpende busongeluk , zo meldt de Zwitserse president Eveline Widmer-Schlumpf zojuist.

Momenteel worden de videobeelden bekeken van bewakingscamera’s die zich in de bewust tunnel in het zuiden van Zwitserland bevinden. Deze hebben naar verwachting alles wat er is gebeurd vastgelegd. Het politie-onderzoek op de locatie van de ramp is inmiddels afgerond volgens Widmer-Schlumpf.

Snelheid was niet te hoog

De bus reed met 52 schoolkinderen uit twee scholen uit Lommel en Heverlee terug naar België na een skivakantie in Val d’Anniviers. Op de plaats van het ongeluk heeft zover nu bekend is nooit eerder een ongeval plaatsgevonden. In een flauwe bocht bij een vluchthaven raakte de rechterkant van de bus meerdere keren aan iets, waarschijnlijk een stoeprand, waarop het tegen een betonnen muur ter hoogte van een veiligheidsruimte rechts van de weg opreed. Dit gebeurde bij een noodparkeerplaats op de snelweg A9 in het zuiden van het land. Hoe dit heeft kunnen gebeuren blijft vooralsnog onduidelijk.

Op het lichaam van de omgekomen chauffeur wordt een sectie uitgevoerd. De snelheid die de bus tijdens het ongeluk had was niet hoger dan de toegestane honderd kilometer per uur, aldus de woordvoerder. Ook hadden zover bekend alle kinderen een veiligheidsriem om.

Di Rupo, koningin Beatrix en Rutte spreken medeleven uit

De Belgische premier Di Rupo sprak tijdens de persconferentie uit dat de gedachten van de Vlaamse regering uitgaan naar de slachtoffers en hun ouders. Daarnaast riep hij op tot een dag van nationale rouw in België. De Zwitserse autoriteiten worden door de premier bedankt voor hun snelle en grondige inzet na de ramp. Ook een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken uit Nederland heeft haar medeleven uitgesproken. Zij noemde het ongeluk een “verschrikkelijke tragedie”.

Koningin Beatrix leeft eveneens intens mee met de slachtoffers en hun familie. Ze heeft koning Albert van België een condoleancetelegram gestuurd, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst vanavond.

Premier Mark Rutte noemt het ongeluk “een verschrikkelijk gebeurtenis die veel verdriet losmaakt”, laat hij in een reactie weten. “Alles is nu gericht op het ondersteunen van slachtoffers en nabestaanden in deze periode van verdriet en onzekerheid.”

Twitter avatar MinPres Minister-president over #busongeluk #Zwitserland: ‘Een verschrikkelijke gebeurtenis die zo veel verdriet losmaakt. We leven intens mee met alle betrokkenen’.