Je wilt niet weten wat hij doet, maar hij is onmisbaar

IT-werving- en selectiebureau Star Apple zoekt een ‘SQL DWH/BI developer’ voor een van zijn klanten. Jackie Xu (19) is zo’n BI developer met affiniteit met SQL en DWH. Wat doet hij eigenlijk?

De gigapot afslankeiwit staat op de afdeling van Star Apple in Den Haag prominent op tafel. Eveneens centraal gepositioneerd: de designkoffieautomaat, de strakke keuken, de designvijver met kunstgrasmat.

Bij Star Apple werken louter snelle jongens, echte recruiters. Ze hebben kort haar en strakke pakken en dragen grote horloges en glimmend blauwe overhemden.

Alleen Jackie Xu valt wat uit de toon. Voor hem geen maatpak, maar een kakelbont overhemd. Niet in, maar over zijn broek. Geen pantalon, maar een spijkerbroek en geen leren schoenen, maar gympen.

Xu mag dat, hij is de ICT’er van het stel. Het stille middelpunt van de afdeling. De werknemer van wie je niet weet wat hij precies doet en dat ook niet wilt weten, maar van wie je wel weet: zonder hem ben je verloren.

Voor de geïnteresseerden (afhakers kunnen verder lezen na de *):

Een SQL DWH/BI developer, voluit Structured Query Language Datawarehouse Business Intelligence developer, is een software engineer die op basis van reporting, analyzing en integration de behoeftes van een bedrijf op het gebied van procesverbetering terugkoppelt naar een IT-vraagstuk door informatie binnen het Datawarehouse met Structured Query Language te splitsen in kleinere databases om zo bijvoorbeeld updates van titles te kunnen uitvoeren.

Voorbeeld: een klant van KPN sluit een tweede telefoonabonnement af bij een andere provider. KPN is bang dat de klant hem zal verlaten en vraagt een SQL DWH/BI developer daar iets op te verzinnen. Die ontwikkelt een programma waarmee hij het gedrag van de klant kan analyseren en hem op het juiste moment een gunstige aanbieding kan doen.

*De SQL DWH/BI developer ziet dus alles. Diens lijfspreuk: I spy with my little eye. Zo ook Jackie Xu. Surfen zijn huisgenoten naar porno, dan zal Xu dat weten. Ook op de afdeling van Star Apple is hij degene die exact kan weten wat zijn collega’s doen. Kán, zegt hij, want Xu is „veel te druk” met alle features die eruit gepompt moeten worden.

De in Boxmeer geboren Xu begon zijn IT-carrière op tweeënhalfjarige leeftijd toen hij van zijn ouders een Nintendo kreeg. Als 11-jarige kreeg hij een computer waarvan hij de harde schijf volgens de winkelmedewerker nooit van zijn leven vol zou krijgen. Het lukte hem in korte tijd. Niet met films of videogames, maar met pure tekst. Basics: een programmeertaal waarmee je ‘functies’ schrijft.

Xu breidde zijn programmeertalenkennis uit, studeerde informatica in Delft en werd vorig jaar zesde op de Nederlandse Informatica Olympiade. Nu werkt hij parttime bij Star Apple en wisselt in zijn vrije tijd op fora informatie uit.

Voor Xu is programmeren één grote puzzel. Hoe schrijf je met de talen die je kent een zo efficiënt mogelijk programma? Efficiënt betekent snel en simpel: een programma dat in 3 in plaats van 10 milliseconden opent en daarvoor zo min mogelijk ‘functies’ nodig heeft – wat de kans op fouten verkleint.

Efficiëntie is de uitdaging waar elke programmeur voor staat. Vandaar ook dat Xu zijn overhemd niet in zijn broek stopt: scheelt één handeling.

In een omgeving met alleen maar ICT’ers zou Xu niet meer willen werken. Programmeurs onder elkaar gaan denken als een programma en richten hun omgeving daarop in. Xu zat in zijn vorige baan, net als de anderen, omwille van de productiviteit in zijn eentje in een hok. Getik op computers was het enige geluid, enkel onderbroken door kortdurend gemompel van programmeurs over de keuze voor een bepaalde functie. Efficiëntie tot de allerhoogste macht, net als de eenzaamheid.

Bij Star Apple zit Xu op zijn plek. Soms heeft hij na ingewikkelde berekeningen het opstarten van een pagina een fractie sneller gemaakt. Dan toont Xu trots zijn werk, maar meestal is er niemand bij Star Apple die het verschil ziet. Eervoller zijn de nieuwe features, zoals een verbetering van het zoeksysteem, waarmee hij het werk van zijn collega’s echt vergemakkelijkt. En dan kijken ze allemaal wél mee op de powerpoint en moet Xu blozen.

Ook de grappen zijn bij Star Apple beter. Is de standaardgrap van programmeurs ‘knock, knock, knock who’s there?’ ...(heel lang stil)… ‘Java’ (want Java is een trage programmeertaal), de grappen bij Star Apple gaan meestal over het leven, en alles daaromheen.

In deze rubriek kijkt nrc.next wat iemand met een ingewikkelde functienaam doet